Kao u laboratoriji: Kuća koja štiti od koronavirusa /foto/

Ruski arhitektonski biro „Modern haus“ smislio je specijalnu konstrukciju „kuća protiv koronavirusa“, a kako objašnjava za Sputnjik glavni arhitekta biroa Aleks Viževski, koncept kuće je „kao u laboratoriji“, zasnovan na dezinfekciji prilikom ulaska u nju.
Sputnik

Kuće koje projektuje „Modern haus“, tvrdi Viževski, zaista štite od koronavirusa, a potražnja za njima je porasla šest puta od trenutka kada je arhitektonski biro izašao sa ovim projektom. 

„U početku je bilo malo zahteva, ali interesovanje polako raste i već ima oko petnaest projekata na ovu temu“, kaže arhitekta. Potencijalnih kupaca posebno ima u Australiji, SAD, Engleskoj, Aziji.

Za svaki projekat imamo individualni zahtev i za svakog klijenta projektujemo stambeni objekat sa onim funkcijama, koje su njemu interesantne. Kad je reč o ceni, može se reći da kvadratni metar projektovane površine košta oko 150-500 dolara. Sve zavisi od toga kakve „dopune“ treba još ubaciti. Svako može za sebe da sastavi dizajn, da uključi sve zaštitne funkcije za koje smatra da su bitne. 

Koja zemlja je lider po broju zahteva vezanih za koronavirus?

– Prvi zahtev je došao iz Italije. Tek nedavno sve je postalo masovno — oko mesec dana traje epidemija. Zbog toga kupci iz te zemlje insistiraju na realizaciji ovog sistema. Ostali samo pitaju da li je to moguće. Naravno da jeste. Pitanje je ipak koliko je neophodno da se čuva idealna čistoća u celoj kući ili je to potrebno samo u određenoj sobi. I tu sve zavisi od cene. Radimo individualno sa svakim klijentom. Nemamo izgrađene kuće koje jednostavno prodajemo. Bavimo se individualnim projektovanjem. Cena dodatno zavisi od regiona. U SAD je jedna cena materijala i radova, u Novom Zelandu druga, u Italiji treća. Utiču i uslovi gde gde će se kuća nalaziti. Na ravnoj površini je jedno, a ukoliko su planinski predeli u pitanju, onda je to nešto sasvim drugo. Cena zavisi i od dopunjavanja projekta. Neko želi bunker, a neko ne, ali opet želi da se zaštiti, kao naši klijenti iz Italije.

Virus korona se širi planetomRusijaSvetVestikućazaštitavirus korona
Komentar