Rusija među liderima u izvozu oružja

Obim svetske prodaje oružja u periodu 2015-2019. povećan je za 5,5 odsto u odnosu na prethodni petogodišnji period, a najznačajniji rast pokazale su Sjedinjene Američke Države i Francuska, navodi se u godišnjem izveštaju Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu (SIPRI).
Sputnik

U prvu petorku po obimu izvoza oružja ušle su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Francuska, Nemačka i Kina. Najznačajniji rast prodaje u poslednjih pet godina, u poređenju sa periodom 2010-2014. pokazale su Sjedinjene Američke Države (23 odsto) i Francuska (72 odsto). Istovremeno, obim izvoza ruskog oružja za navedeni period je, prema podacima SIPRI-ja, smanjen za 18 odsto.

„Smanjenje obima isporuka ruskog oružja u Indiju (glavnog kupca oružja iz Rusije) dovelo je do naglog pada obima ruskog izvoza oružja. Povećanje ruskog izvoza oružja u Egipat i Irak nije moglo da nadoknadi pad ukupne prodaje u periodu 2015–2019“, navodi se u izveštaju Aleksandre Kuimove, istraživača u SIPRI-jevom Programu za oružje i vojne izdatke.

Putin: Položaj Rusije na svetskom tržištu oružja jača, uprkos sankcijama

U prošlogodišnjem izveštaju Instituta o izvozu oružja za 2014-2018. godinu već se govorilo o smanjenju obima isporuka ruske odbrambene industrije za 17 odsto. Pres-služba „Rosteha“ tada je saopštila da ti podaci nisu tačni, jer je u poslednjih deset godina porasla prodaja u oblasti vojno-tehničke saradnje.

Prema novom izveštaju, Južna Koreja se prvi put našla na spisku deset najvećih izvoznika oružja, a njena prodaja porasla je za 143 odsto u poređenju sa periodom 2010-2014. Izvoz oružja iz Izraela porastao je za 77 odsto i dostigao rekordan nivo.

Izvoz oružja na Bliski istok se u periodu 2015-2019. povećao za 61 odsto. Najveći uvoznik u ovom regionu je Saudijska Arabija.

 

Komentar