Rusija zatvara granice za sve koji dolaze iz Irana

Ruska vlada odlučila je da privremeno zatvori granice za strane državljane koji dolaze iz Irana zbog opasnosti od širenja od koronavirusa, saopštila je pres-služba kabineta ministara.
Sputnik

U skladu sa objavom na sajtu ruske vlade, mere će stupiti na snagu danas, a važe za osobe koje dolaze u Rusiju radi obrazovanja, rada, kao i na osobe čije putovanje ima privatnu, tranzitnu ili turističku svrhu.

Pored toga, Ministarstvu unutrašnjih poslova naloženo je da obustavi prijem i obradu dokumenata i izdavanje poziva za ulazak u Rusiju strancima koji dolaze iz Irana. Za njih će, takođe, biti ograničeno izdavanje dozvola za rad.

Vlada je naložila Ministarstvu spoljnih poslova da privremeno obustavi primanje dokumenata za vizu i izdavanje viza za osobe koje se nalaze ili žive u Iranu.

Komandant Iranske revolucionarne garde: Koronavirus — američko biološko oružje

Pored toga, diplomatsko odeljenje će morati da obavesti Teheran o uvedenim merama i da objasni da su opravdane posebnim okolnostima i da su isključivo privremene.

Koronavirus u Iranu

Od 19. februara, kada su iranske vlasti saopštile o prvom slučaju koronavirusa u zemlji, zarazilo se ukupno 4.747 osoba, a 124 pacijenta su umrla.

Vlasti Irana su otkazale nastavu u obrazvonim ustanovama do „nove godine“ (Noruza). Vlasti takođe postepeno prelaze na format video-konferencija tokom sastanaka. Osim toga, otkazana su kulturna i sportska dešavanja.

Ukoliko se kod neke osobe pojave simptomi koronavirusa, zatvara se u karantin u trajanju od 14 dana u gradu u kom se nalazi u tom momentu.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ukupan broj obolelih u svetu od koronavirusa premašio je 100.000.

Komentar