Amerika lansira laži o ruskim satelitima samo zbog trke u naoružanju u svemiru

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da ruski sateliti ne predstavljaju pretnju za američke svemirske objekte i da Vašington ne mora da se brine tim povodom.
Sputnik

Ruski MIP je saopštio da su „obratili pažnju na nedavne izjave američkih zvaničnih lica da navodno ruski kosmički aparat "Kosmos-2542" „prate“ američki špijunski satelit "USA-245".

Rusko Ministarstvo je izjavilo da se nastavlja propagandna kampanja protiv Moskve, čiji cilj je da se prikriju destruktivne akcije Vašingtona koje izazivaju trku u naoružanju u svemirskom prostoru, njegovu transformaciju u novo polje vojne konfrontacije, kao i da se dobije veći novac za ovu svrhu.

U resoru su naglasili da kretanje ruskog aparata „nije predstavljalo pretnju za američki svemirski objekat i da je glavno da se ne krše norme i principi međunarodnog prava“.

MIP je podsetio da u ovom trenutku ne postoji alternativa rusko-kineskom predlogu za izradu međunarodnog pravno obavezujućeg instrumenta o sprečavanju postavljanja oružja u svemiru, upotrebe sile ili pretnje silom svemirskim objektima.

MIP je pozvao SAD da pokažu razboritost i odustanu od neodgovornih avantura koji mogu imati krajnje negativne posledice za čitavu međunarodnu zajednicu, i za same SAD.

Ranije je komandant Kosmičkih snaga SAD general Džon Rejmond izjavio da je Vašington diplomatskim kanalima izrazio zabrinutost Moskvi zbog zbližavanja para ruskih satelita sa američkim špijunskim satelitima.

 

Komentar