Putin: Zbog ruskog hipersoničnog oružja svi pokušaji obuzdavanja Moskve su besmisleni

Nuklearno oružje može jednog dana postati neefikasno i besmisleno, ali Rusija poseduje hipersonično oružje, zbog čega su pokušaji obuzdavanja naše zemlje besmisleni, rekao je ruski lider Vladimir Putin.
Sputnik

„Može se dogoditi da nuklearno oružje jednog dana ne bude najefikasnije, i da postane besmisleno. Pojedini stručnjaci u inostranstvu rade na tome kako bi učinili da nuklearna oružja postanu besmislena za one koji ih poseduju. Na primer, sistem protivraketne odbrane (pojedinih zemalja) upravo je i usmeren na to da onesposobi i obesmisli naš nuklearni potencijal. Ali nakon što se kod nas pojavilo hipersonično oružje, njihovi pokušaji da to postignu su postali besmisleni, kao i njihovi višemilionski troškovi“, rekao je Putin tokom sastanka sa članovima radne grupe za pripremu predloga o unošenju dopuna u Ustav.

Putin je tom prilikom istakao da nije siguran da li je potrebno isticati u Ustavu nuklearni status zemlje, jer je mnogo važnije biti korak ispred drugih zemalja u sferi odbrane.

„Što se tiče nuklearnog statusa, nisam siguran treba li to naglašavati u Ustavu. Nije stvar u tome što smo danas nuklearna sila, već u tome da uvek treba da budemo na korak ispred po svim najnovijim sistemima naoružanja“, ukazao je ruski lider.

Ranije su američke kompanije  „Lokid Martin“, „Boing“ i „Rajtion“ potpisale ugovore o izradi prototipa presretača hipersoničnog oružja sa Agencijom za protivraketnu odbranu.

Korporacija „Lokid Martin“ potpisala je ugovor o razvoju prototipa hipersoničnog odbrambenog presretača „Valkira“, a Pentagon očekuje da će to oružje efikasno odvratiti Rusiju i Kinu. Projekat mora biti realizovan do 2. maja 2020. godine.

Komentar