„Iskušavanje Kine“: Si Đinping sa maskom na novoj naslovnici „Tajma“

Američki list „Tajm“ je na naslovnoj stranici novog broja objavio portret predsednika Kine Si Đinpinga, koji nosi medicinsku masku.
Sputnik

Naslovnicu, koju je medijska kuća prikazala i na zvaničnom profilu na Tviteru, ilustrovao je Edel Rodrigez.

​Na maski koja prekriva donji deo lica kineskog lidera, ispisani su i naslovi istaknutih članaka koji se mogu pročitati u novom broju „Tajma“ — „Iskušavanje Kine“, „Prevencija sledeće epidemije“ i „Ekonomska pretnja“.

„Epidemija koronavirusa može srušiti snove Si Đinpinga o kineskoj eri“, napisao je „Tajm“ na zvaničnom profilu na Tviteru iznad objave.

Novi broj lista će stupiti u prodaju 17. februara.

Ranije je američki list na naslovnoj strani prikazivao predsednika SAD Donalda Trampa, ruskog lidera Vladimira Putina i ruskog biznismena Olega Deripasku kao tradicionalne ruske lutke matrjoške (babuške).

Pre toga, naslovnicu lista su ukrašavala lica Trampa i Putina, spojena u jedno.

​Epidemija kineskog koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu, u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV.

Prema najnovijim podacima Centra za naučne i inženjerske sisteme Univerziteta „Džon Hopkins“, koji koristi podatke Svetske zdravstvene organizacije i kineskih zdravstvenih institucija, do sada je od novog koronavirusa umrlo više od 560 osoba, a više od 28.000 je zaraženo.

Komentar