Francuska evakuiše svoje građane iz Kine

Premijer Francuske Eduar Filip doneo je odluku da se iz kineskog grada Vuhana, gde se pojavio korona virus, evakuišu svi Francuzi koji žele da se vrate u otadžbinu, saopštila je ministarka za socijalni razvoj i zdravstvenu zaštitu Francuske Anjez Buzen.
Sputnik

Prema njenim rečima, evakuacija će biti sprovedena sredinom sledeće sedmice u dogovoru sa kineskim vlastima.

Francuzi koji odluče da napuste Vuhan, biće 14 dana pod nadzorom lekara u Francuskoj, dodala je ministarka.

Zbog epidemije novog korona virusa, trenutno je zabranjeno da se Vuhan napušta.

Novi virus

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhanu u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je korona virus 2019-nCoV.

​Prvi oboleli imali su veze sa tržištem morskih plodova, a pretpostavlja se da bi izvor virusa mogle biti zmije, koje se u Kini često koriste za ishranu. Kasnije je objavljeno da virus može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Zbog izbijanja korona virusa u Kini, u subotu je uveden najviši stepen hitnog reagovanja na vanrednu zdravstvenu situaciju u 25 provincija, specijalnih administrativnih regiona i gradova. Na ovoj teritoriji živi više od 1,2 milijarde ljudi.

​Van Kine zaraza je zabeležena u čitavom nizu zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Tajland, Francusku i Australiju.

Komentar