Zašto su važne zlatne kupole na ruskim hramovima

Crkva vekovima gradi hramove koji čine kulturno nasleđe ruskog naroda. Ljudi se dive njihovoj arhitekturi i velelepnoj dekoraciji, izjavio je mitropolit volokamski Ilarion.
Sputnik

Na pitanja voditeljke televizijskog kanala „Rusija 24“ zašto su pravoslavni hramovi ukrašeni zlatom, zašto arhijereji nose raskošnu odeždu i ne bi li bilo bolje uštedeti na velelepnom izgledu crkve i tako dobijeni novac dati siromašnima, mitropolit je odgovorio da odora i hramovi predstavljaju kulturnu vrednost naroda.

Crkva je vekovima radila i radi na stvaranju onoga što čini kulturnu vrednost naroda. Nikome ni na pamet ne pada da predloži da prodamo Dijamantski fond, a da od dobijenog novca sagradimo bolnice i škole ili da prodamo Tretjakovsku galeriju ili Ermitaž — sve je to kulturno nasleđe“, rekao je mitropolit Ilarion.

 

Zašto su važne zlatne kupole na ruskim hramovima

On je naveo kao primer Hram Vasilija Blaženog na Crvenom trgu, Saborni trg moskovskog Kremlja i Hram Hrista Spasitelja koje turisti neizostavno posete u Moskvi i „dive se ne samo arhitekturi hramova, nego i njihovoj raskoši“.

„Hramovi koji se grade danas vremenom će postati spomenici arhitekture i diviće im se isto onako kako se mi divimo danas drevnim hramovima. Čak će se te iste odore koje danas nose arhijereji naći nekada u muzeju, kao što je sada u Dijamantskom fondu izložena kolekcija pravoslavnih odora arhijereja“, zaključio je predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Komentar