Ušakov: Moguć samo usputni sastanak Putina sa Zelenskim i Pensom u Izraelu

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi da se sastane sa ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim i potpredsednikom SAD Majkom Pensom tokom posete Izraelu 23. januara, ali samo usput i veoma kratko, rekao je novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.
Sputnik

„Naravno, predsednik će se, u svakom slučaju, rukovati sa glavnim učesnicima foruma u Izraelu, to je neizbežno. Malo je verovatno da će biti održani duži razgovori, prosto nema vremena fizički, iako je bilo zahteva, uključujući i od predsednika Zelenskog. Kako sam već rekao — vreme je krajnje ograničeno, raspored je gust, nadamo se pojedinačnim kratkim kontaktima, takozvanim usputnim kontaktima“, rekao je Ušakov novinarima.

Prema njegovim rečima — Putina će od ministara tokom posete Izraelu pratiti samo šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Sa Netanijahuom o situaciji na Bliskom istoku

Ušakov je, takođe, rekao da će se Putin tokom posete Izraelu sastati sa predsednikom i premijerom te zemlje — Reuvenom Rivlinom i Benjaminom Netanijahuom.

„Posebna pažnja tradicionalno će biti posvećena situaciji na Bliskom istoku, uključujući eskalaciju napetosti oko Irana, situaciju u Siriji i pitanja u vezi sa rešavanjem palestinsko-izraelske krize“, rekao je Ušakov.

U Izraelu se 23. januara održava međunarodni forum „Čuvamo sećanje na holokaust, borimo se protiv antisemitizma“. Forum je posvećen 75. godišnjici oslobađanja logora „Aušvic“, za koje je zaslužna Crvena armija.

Komentar