I Hrvati protiv Handkea: Koje sve zemlje bojkotuju dodelu Nobelove nagrade

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske odlučilo je da ambasador te zemlje u Kraljevini Švedskoj ne učestvuje na ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Stokholmu. Na taj način se Hrvatska pridružila zemljama koja neće imati svog predstavnika na dodeli te prestižne nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.
Sputnik

Podsetimo, ceremoniji neće prisustvovati ni ambasadori Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Turske, kao ni predstavnik Prištine.

Kako je hrvatsko Ministarstvo navelo na svom profilu na Tviteru, ta zemlja neće imati predstavnika zbog „dodele nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošlog veka“.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke našao se na meti kritika zbog svojih stavova o Srbiji i Slobodanu Miloševiću.

Dodela Nobelovih nagrada biće održana danas u Stokholmu.

Ceremonija dodele nagrada u Stokholmu počeće u 16.30, dok će dodela Nobelove nagrade za mir premijeru Etiopije Abiju Ahmedu početi u Oslu u Norveškoj u 13 časova.

A šta na kampanju koja se vodi protiv njega kaže Handke, čitajte ovde.

Komentar