Turska će nastaviti pregovore s Rusijom o pograničnim sirijskim gradovima

Turska i Rusija će nastaviti da razgovaraju o sudbini sirijskih gradova Manbidž i Kobani, u koje je, u dogovoru sa snagama samoodbrane sirijskih Kurda, ušla sirijska armija, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.
Sputnik

„SAD povlače svoje vojnike iz te zone bezbednosti, širine 32 kilometra. Od jučerašnjeg dana u Kobani, Manbidž i druge regione ušle su snage režima (sirijskog predsednika Bašara Asada) zajedno s Rusijom. O tim oblastima ćemo razgovarati s Rusijom. Erdogan je telefonom već razgovarao s Putinom. Oni su razmotrili detalje budućih koraka, ruski predsednik je pozvao našeg lidera u Soči, a tamo ćemo razgovarati o tome detaljnije“, rekao je Čavušoglu novinarima.

Prema njegovim rečima, petodnevni prekid borbenih dejstava u Siriji ne znači da će turska vojska napustiti sirijsku teritoriju. „Nećemo otići, pratićemo šta se događa, da li se postignuti dogovor ispunjava“. Imamo iskustvu u drugim regionima“, dodao je turski ministar.

Čavušoglu je rekao da će planirana zona bezbednosti na severu Sirije zauzimati površinu od oko 444 kvadratna kilometra. „Delimično je ona u rukama raznih igrača, mi ćemo sa svima pregovarati i korak po korak rešavati ta pitanja u vezi s obrazovanjem zone“, rekao je Čavušoglu.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je danas, duže od četiri sata, razgovarao s potpredsednikom SAD Majkom Pensom u Ankari. Dogovoreno je da Turska prekine vojnu operaciju u Siriji na 120 sati, kako bi se snage samoodbrane sirijskih Kurda povukle s granice s Turskom.


Komentar