Ko pobedi „orlove“ — čeka ga finale! Skola je košarkaški bog (foto, video)

Reprezentacija Argentine savladala je u drugom polufinalnom meču Francusku, rezultatom 80-66.
Sputnik

Od početka do kraja utakmice Argenitna je znala šta želi.

Fantastičnom odbranom zaustavili su „gaučosi“ prvenstveno Gobera i Batuma, koji su postigali svega po tri poena za po 30 minuta igre, ali i Furnijea, koji sa 16 poena jeste bio najefikasniji u ekipi „trikolora“, ali mnogo ispod svog dosadašnjeg nivoa na ovom prvenstvu.

Ko pobedi „orlove“ — čeka ga finale! Skola je košarkaški bog (foto, video)

U reprezentaciji Argentine najbolji igrač na parketu ponovo je bio vanvremenski Luis Skola sa 28 poena i 13 skokova.

​Koliki je heroj Argentinaca Skola pokušala je da predstavi i FIBA u svom tvitu, napisavši pored snimka oduševljenog Kampaca koji skače na njega i ljubi ga: „Ono što bi verovatno svi ljudi u Argentini u ovom trenutku uradili“.

Sjajno su Skolu pratili i Gabrijel Dek sa 13 poena i Fakundo Kampaco sa 12 poena, sedam skokova i šest asistencija. Dvocifren među „gaučosima“ bio je i Luka Vildoza (10).

Ko pobedi „orlove“ — čeka ga finale! Skola je košarkaški bog (foto, video)

Argentina nikad nije izgubila meč od Francuske na Svetskom prvenstvu. Dva od četiri poraza od „gaučosa“ Francuzi su doživeli davne 1950. na prvom svetskom prvenstvu u istoriji. Tada su Argentinci osvojili zlato. Treći poraz od „nebeskoplavih“ „trikolori“ su doživeli 2006. godine u Japanu, a ovo je četvrti put da nailaze na isti ishod.

„Prosto su bili bolji tim. Od prvog do poslednjeg minuta igrali su agresivnije i povezanije. Potpuno su izdominirali“, izjavio je posle meča francuski centar Rudi Gober, junak pobede nad Amerikom u polufinalu.

Sličnog je mišljenja i francuski selektor Vensan Kole:

„Zaslužili su pobedu. Govorili smo o tome da je agresivnost ključ, nismo odigrali agresivno. Toliko su pritisli naše bekove da je čak i prenošenje lopte bilo problem“.

Plejmejker „gaučosa“ i uz Skolu najbolji igrač „nebeskoplavih“ na prvenstvu Fakundo Kampaco pohvalio je postavku igre svog tima.

„Odigrali smo sjajnu utakmicu. Treneri su je sjajno isplanirali, a mi smo to u potpunosti ispratili“, rekao je Kampaco posle utakmice.

„Znali smo da onaj ko postavi ritam meča — pobeđuje. Francuzi su sjajni ali igraju drugačije od nas, ne trče toliko. Mislim da smo pobedili u borbi tempa. Primorali smo ih da igraju našu igru, a mi smo odigrali najbolju odbranu koju sam ja u životu video“, nadovezao se selektor argentinske reprezentacije Serhio Ernandez.

Komentar