Francuski političar pozvao Makrona da se sprijatelji sa Rusijom, pre Amerike

Pariz treba da uspostavi odnose sa Moskvom, pre nego što to uradi američki predsednik Donald Tramp, izjavio je Juber Vedrin, bivši ministar inostranih poslova Francuske, u intervjuu za list „Figaro“.
Sputnik

Vedrin je upozorio francuske vlasti da će američki lider, ako bude reizabran, pokrenuti novu dinamiku odnosa između Rusije i SAD i da neće uzimati u obzir interese Evrope.

On je podsetio da je cilj predsednika Francuske Emanuela Makrona da ponovo „poveže Rusiju i Evropu“. Prema rečima bivšeg političara, Pariz treba da ispravi nedoslednu politiku Zapada, koja je „gurnula Moskvu ka Pekingu“.

On je naglasio važnost saradnje Rusije i Francuske u vojnoj, nuklearnoj, kosmičkoj i digitalnoj oblasti, u ekologizaciji ekonomije, kao i u borbi protiv islamskog terorizma.

„Treba uspostaviti, počevši praktično od nule, politiku kontrole naoružanja i uravnoteženog razoružavanja“, zaključio je on.

U junu je Makron na ruskom pozdravio svog ruskog kolegu Vladimira Putina na sastanku u okviru samita „Velike dvadesetorke“ u Osaki. Na tom sastanku dva lidera su razgovarala „na ti“. Ruski lider je pozvao Makrona da učestvuje na svečanosti povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetkom ratu. Francuski predsednik je obećao da će doputovati u Rusiju.

Komentar