Četiri dana dele srpske tenkiste od konačne odluke na tenkovskom biatlonu (foto)

Tenkisti Vojske Srbije, koji učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, završili su polufinalnu trku u disciplini „Tenkovski biatlon“, ali će njihov konačan plasman biti poznat početkom iduće nedelje, nakon što i druge ekipe završe drugu fazu takmičenja — polufinalnu štafetu.
Sputnik

Srpski tenkisti su bili u grupi sa uvek nezgodnim „protivnicima“: Kinom, Azerbejdžanom i Kazahstanom, koji je u današnjoj trci imao najbolje vreme.

Komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, koji predvodi srpske tenkiste i koji je sudija na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, rekao je da je ovo takmičenje bilo dragoceno iskustvo za naše vojnike.

U dosta složenim vremenskim uslovima i u jakoj konkurenciji, nismo uspeli da ostvarimo ono što smo možda planirali, imali smo i dosta problema sa tehnikom — tenk se pokvario i izvršili smo njegovu zamenu, a sa drugim tenkom je u drugom delu vožnje sa poslednjom posadom bilo dosta problema, tako da je i to dosta uticalo na vreme realizacije i izvršenja zadatka. Ostaju nam iskustva i da se što bolje pripremimo za sledeću godinu, za sledeći biatlon“, rekao je general za Sputnjik.

Četiri dana dele srpske tenkiste od konačne odluke na tenkovskom biatlonu (foto)

Srpske tenkiste su sa tribina bodrili i izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije u Rusiji pukovnik Budimir Gajić i njegov pomoćnik potpukovnik Jovica Bosančić.

U polufinalu učestvuje 16 zemalja, podeljenih u dve divizije. Srpski tenkisti su u prvoj diviziji u grupi sa Kinom, Kazahstanom i Azerbejdžanom, dok su u drugoj polufinalnoj grupi prve divizije Rusija, Belorusija, Mongolija i Venecuela, koje će se takmičiti u ponedeljak, 12. avgusta.

U drugoj diviziji su Uganda, Vijetnam, Kuba, Kuvajt, Tadžikistan, Uzbekistan, Laos i Mjanmar.

Finalna štafeta druge divizije održaće se 15. avgusta, a dva dana kasnije, na dan zatvaranja Međunarodnih vojnih igara, održaće se glavna trka takmičenja — finale prve divizije.

Prema propozicijama, svaka ekipa u polufinalu i finalu ima na raspolaganju dva tenka — glavni i rezervni.

Četiri dana dele srpske tenkiste od konačne odluke na tenkovskom biatlonu (foto)

Vozi se takozvana štafeta, koja podrazumeva trku svih takmičarskih posada, naizmenično na istom tenku. Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“.

Svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom, a takođe i da u svakom krugu savlada 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, eskarpa (vertikalni zid visine 90 centimetara), vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje.

Glavni kriterijum za prolazak u finale je najbolje postignuto vreme. Zbog toga će učesnici finala biti poznati tek 13. avgusta, nakon svih polufinalnih trka, koje će se održati u naredna tri dana.

Komentar