Objavljeni dokumenti koji bacaju novo svetlo na spor Rusije i Japana

Prema dokumentima u koje je japanska agencija Kjodo imala uvid, Sovjetski Savez je 1956. predlagao Japanu da u deklaraciju o posleratnoj normalizaciji odnosa dveju država bude uneta tačka o težnji ka sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog oružja, ali je japanska strana tu ideju odbila.
Sputnik

Tekst nacrta deklaracije koji je sovjetska strana predložila na pregovorima u Moskvi 15. oktobra 1956. godine, a koji je ovih dana postao dostupan agenciji Kjodo, sadržao je i paragraf o antinuklearnim idejama.

„Radićemo na tome da se zabrane proizvodnja, ispitivanje i korišćenje nuklearnog oružja, kao i da se otkloni opasnost od nuklearnog oružja i da se stvore uslovi za korišćenje atomske energije u mirovne svrhe“, navedeno je u tekstu.

Japan, koji je u tom trenutku već petu godinu bio pod takozvanim „nuklearnim štitom“ SAD, bio je protiv uključivanja te tačke u završni dokument. Predstavnici japanske vlade naveli su da ne negiraju važnost tog problema, ali da smatraju da je njegovo razmatranje moguće tek pošto se normalizuju sovjetsko-japanski odnosi.

U Zajedničkoj deklaraciji Sovjetskog Saveza i Japana, koja je potpisana 19. oktobra 1956. godine, objavljeno je da dve zemlje obustavljaju ratno stanje i da obnavljaju diplomatske i konzularne odnose.

U deklaraciji je bilo navedeno i da će dve zemlje nastaviti da pregovaraju o mirovnom sporazumu na osnovu ishoda Drugog svetskog rata, čije je potpisivanje bio uslov da Sovjetski Savez razmotri mogućnost da Japanu preda dva od četiri Kurilska ostrva na koja Tokio pretenduje.

Objavljeni dokumenti koji bacaju novo svetlo na spor Rusije i Japana

Sovjetska vlada se u deklaraciji složila da Japanu preda ostrva Šikotan i Habomai (koja su u sastav Sovjetskog Saveza uključena nakon Drugog svetskog rata) pod uslovom da se njihov faktički prelazak pod kontrolu Tokija dogodi nakon zaključivanja mirovnog sporazuma.

Moskva i Tokio, međutim, ni dan-danas nisu potpisali mirovni sporazum, a glavna prepreka za to je pitanje pripadnosti južnog dela Kurila. Stav Moskve je da su južna Kurilska ostrva, koja su ušla u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata — suverena teritorija Rusije. Japan to ne priznaje, već želi da mu ostrva Habomai i Šikotan budu vraćena.

Japan je 1960. godine sa SAD zaključio Sporazum o bezbednosti, nakon čega je Sovjetski Savez anulirao obaveze u vezi s predajom ostrva. U napomeni sovjetske vlade iz 27. januara 1960. godine navedeno je da će ta ostrva biti predata Japanu tek posle povlačenja svih stranih vojnika s njegove teritorije.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je krajem jula da namerava da s Rusijom sklopi mirovni sporazum do 2021. godine, kada mu ističe mandat.

 

Komentar