Rusija zahvalila Americi na predloženoj pomoći

Rusija je zahvalila Sjedinjenim Američkim Državama na ponuđenoj pomoći za gašenje požara, rekao je šef Odeljenja za međunarodnu delatnost Ministarstva za vanredne situacije Vladislav Solovjov i dodao da je to uobičajena praksa u svetu.
Sputnik

„Zahvalni smo američkim kolegama na predloženoj pomoći za borbu protiv šumskih požara. Treba naglasiti da je u Sibiru već formirana moćna avijaciona grupa za borbu sa požarima“, rekao je Solovjov.

On je dodao da je ponuđena pomoć „uobičajena praksa u svetu“, pa i u odnosima Rusije i SAD.

„Tako su 2000, 2003. i 2011. godine ruski spasioci predložili pomoć u likvidaciji požara u Njovom Meksiku, a 2005, 2015, 2016, 2017. i 2018. godine u gašenju požara u Kaliforniji. Američka strana je 2005. prihvatila pomoć od Rusije prilikom borbe sa posledicama uragana Katrina, preko okeana su tada poslata četiri aviona Il-76. Dva Il-76 su 2012. godine dostavila pomoć Amerikancima koji su nastradali od uragana Sendi“, rekao je Solovjov.

Sa ponudom da pomogne sinoć je izašao američki predsednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Ruski lider mu je zahvalio na takvoj pažnji i rekao da će Rusija, ako bude bilo potrebno, tu pomoć prihvatiti.

Komentar