Kulminacija političkog haosa u Prištini, sad ni zakon ne umeju da pročitaju

Da li Ramuš Haradinaj ima pravo da vodi vladu privremenih institucija Kosova posle ostavke koju je pre nekoliko dana podneo zbog poziva Specijalnog tužilaštva u Hagu — dilema je koju ni sami Albanci ne mogu da razreše.
Sputnik

Haradinaj se posle saslušanja vratio iz Haga i odmah je sazvao sednicu vlade privremenih institucija iz Prištine.

Ustavni stručnjaci sa Kosova nisu saglasni u pogledu toga da li njihov zakon prepoznaje termin - „premijer u ostavci“, što bi podrazumevalo da je vlada tehnička, ali ni to ne postoji u zakonima privremenih institucija Kosova. Po dominantnom stavu — Haradinaj bi mogao da nastavi da vodi tehničku vladu, samo u slučaju da mu je nepoverenje na toj poziciji izglasao parlament, ali ne i sada, kada je sam dao ostavku.

Premijer je Vlada

Politikolog sa Kosova Nedžmedin Spahiju objašnjava za Sputnjik da je zakon tako koncipiran — da ne precizira tačno trenutnu situaciju.

„Po ustavu Kosova, vladu predstavlja premijer. Kada se glasa za vladu, glasa se za premijera, a ne za sastav vlade, ministre i tako dalje. Dakle, ostavljeno je premijeru da on odluči kakva će biti vlada i koliko će imati ministarstava, zamenika, savetnika… On ne mora o tome da obavesti ni predsednika ni skupštinu. On bukvalno može da sastavi vladu od samoga sebe! Kada se jednom premijer izglasa — on može da bude i ministar i sve ostalo“, objašnjava Spahiju.

Njegova ostavka znači ujedno i ostavku vlade, dodaje on, ali i napominje da po Ustavu nije precizirano — da li on, posle ostavke i do izbora novog premijera, može da vodi vladu.

Ramuš se preračunao

„Bilo bi logično da on vodi vladu, sve do izbora nove vlade. Po kosovskom ustavu, vladu predstavlja premijer. Stvar je u tome što je Haradinaj naivno mislio da će posle njegove ostavke Kosovo odmah ići na nove izbore, ali očigledno je da Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju to ne odgovara, i oni po svaku cenu žele da u novu vladu uključe Isa Mustafu i njegovu stranku, i to u rekonstruisanoj vladi. I zato se i odugovlači sa raspisivanjem izbora, jer očekuju da će postići taj sporazum“, objašnjava Spahiju.

 

Kulminacija političkog haosa u Prištini, sad ni zakon ne umeju da pročitaju

U međuvremenu Haradinaj je to shvatio, dodaje naš sagovornik, i želi da ostane u vladi, kako bi na neki način to sprečio, jer bi takva rekonstruisana vlada PDK-LDK mogla da nastavi sa radom do kraja mandata, to jest, naredne dve godine. 

„Klan Kosova“ piše da bi kosovski ministar spoljnih poslova i zamenik premijera Bedžet Pacoli trebalo da preuzme dužnost kosovskog premijera u skladu sa zakonom. List tvrdi da, prema kosovskom ustavu — vlada se nije raspala, jer je parlament još aktivan.

„Klan Kosova“ zaključuje da bi Pacoli trebalo da preuzme premijersku dužnost, dok kosovski predsednik Hašim Tači ne donese odluku o nasledniku, jer Haradinaj više nema pravo da saziva sastanke vlade.

Komentar