Predsednik Bugarske stavio veto na kupovinu američkih aviona F-16

Predsednik Bugarske Rumen Radev stavio je veto na ratifikaciju ugovora o nabavci F-16 od Sjedinjenih Američkih Država u vrednosti od 1,26 milijardi dolara, saopštio je „Bugarski nacionalni radio“.
Sputnik

Pre dve nedelje, bugarski ministar odbrane Atanas Zaprjanov saopštio je na brifingu da je ugovorom predviđena isporuka osam novih lovaca F-16 „Blok 70“, kao i neophodne opreme i naoružanja, uključujući rakete tipa vazduh-vazduh.

Bugarska vlada odobrila kupovinu osam aviona F-16

Radev, koji je bivši oficir Ratnog vazduhoplovstva, izjavio je da žestoki sporovi u Parlamentu Bugarske svedoče o nedovoljnom odobravanju javnosti u vezi sa sporazumom. Prema njegovim rečima, skraćena procedura parlamentarne rasprave nije ostavila prostora za razjašnjenje niza važnih pitanja, kao što su potvrde garancija Sjedinjenih Američkih Država, rokovi isporuke, ugovorne kazne i drugo.

Parlament može da poništi veto predsednika prostom većinom.

U oktobru 2018. godine saopšteno je da je Bugarska dobila ponudu za isporuku lovaca iz tri zemlje. Dve ponude za isporuku lovaca F-16 i F-18 dobijene su iz Sjedinjenih Američkih Država. Švedska je ponudila lovce „gripen“, a Italija lovce „jurofajter“.

Komentar