Počinje borba unutar EU zbog priznanja Kosova, uključio se Bojko Borisov

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da bi Hosep Borelj kao budući šef evropske diplomatije trebalo da zastupa stav cele EU i da bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, druge države-članice jesu, pa bi u skladu s tim trebalo da postupa.
Sputnik

„Možda imamo pogrešnu percepciju razumevanja evropske politike, ali smatramo da je cilj da se tamo zastupa zajednički stav“, rekao je Borisov na konferenciji u Poznanju nakon sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Borisov je naglasio da prisustvo nemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog premijera Eduara Filipa i britanske premijerke Tereze Mej dovoljno govori o značaju ovog skupa za Evropsku uniju.

Upitan da li će izjava francuskog predsednika „da neće biti proširenja pre reformisanja Unije“ uticati na dinamiku i uspeh Berlinskog procesa, Borisov je rekao da je prisustvo francuskog premijera veoma jasan i čvrst odgovor o angažovanosti Francuske u procesu integracije regiona.

„Činjenica da je francuski predsednik poslao svog premijera na današnji sastanak mislim da dovoljno jasno govori“, poručio je on.

Kako kaže, nemačka kancelarka svojom ličnom uključenošću u ovaj proces doprinosi mnogo i smatra da je sreća što su države na Zapadnom Balkanu okružene državama-članicama EU.

„Te zemlje su faktički unutar EU u svakom smislu reči. Zato sam zamolio kolege iz regiona da vodimo računa o miru, o religijskoj toleranciji, o borbi protiv kriminala u svakoj formi“, dodao je Borisov.

Bugarski premijer je zaključio da se radi naporno, ali da mora da se radi još napornije kako bi se za kratko vreme obezbedili datum i jasna perspektiva za Severnu Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, podsećajući na reči srpske premijerke Ane Brnabić, „da mora da se uloži napor kako bi se napredovalo“.

Komentar