Hitan apel Eparhije raško-prizrenske zbog alarmantnog stanja na severu Kosova

U vezi sa teškom humanitarnom situacijom na severu KiM, izazvanom odlukom Prištine da nametne taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i drugim restriktivnim merama, Eparhija raško-prizrenska upućuje hitan apel svim eparhijama SPC i humanitarnim organizacijama da se organizuje prikupljanje humanitarne pomoći za najugroženije stanovništvo.
Sputnik

Iz Eparhije ističu da je uvođenjem pomenutih taksi, protivno svim pravilima CEFTA, srpskom stanovništvu na KiM nametnut jaram.

Kao u najmračnija vremena

„Diskriminacija robe po poreklu, koja nas podseća na najmračnija vremena evropske istorije, predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava. Zajedno sa akcijama demonstrativnog paljenja i uništavanja srpske robe, izazvano je višestruko pogoršanje međuetničkih odnosa i bezbednosti na celom prostoru KiM, sa nesagledivim posledicama“, navodi se u saopštenju eparhije raško- prizrenske.

Eparhija upozorava da situacija na severu Kosova ozbiljno preti da postane alarmantna, posebno za najsiromašnije i socijalno najugroženije stanovništvo, koje nema načina da se snabdeva, niti skupljom robom sa juga Kosova, niti da robu, u manjim količinama, kupuje izvan Pokrajine.

Hitan apel Eparhije raško-prizrenske zbog alarmantnog stanja na severu Kosova

Preti iseljavanje Srba

Nastavak ove neodržive situacije, prema navodima Eparhije raško-prizrenske, uticaće na postepeno iseljavanje preostalog srpskog stanovništva, što je, očigledno, i cilj samoproglašenih prištinskih „vlasti“, koje licemerno predstavljaju ovaj humanitarni problem kao politički i time koriste srpski narod na KiM kao taoce.

„Čak je i famozno slanje smešno male količine robe koju su uputile privremene prištinske institucije u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici bilo, pre svega, pozorišna predstava“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, uz apel za pomoć, Eparhija je saopštila da će na dva punkta na Severu, kod crkve Svetog Dimitrija u severnoj Mitrovici i u manastiru Banjska u opštini Zvečan, dostaviti humanitarne pakete iz Narodnih kuhinja u kosovskom pomoravlju, iz kojih se hrani oko 2.000 socijalno ugroženih lica.

Bez mešanja u politiku

„Očekujemo da će se na ovaj naš humanitarni apel brzo odazvati naše Eparhije i humanitarne organizacije, posebno Crveni krst, kako u zemlji, tako i u inostranstvu i da će humanitarna roba biti u narednim danima i nedeljama dopremana na KiM“, ističu iz Eparhije raško-prizrenske, uz napomenu da ovaj apel ne predstavlja nikakvo mešanje u politiku, već da je reakcija Crkve na neviđene zloupotrebe koje se vrše nad nedužnim stanovništvom.

Takođe, iz Eparhije očekuju i da međunarodne institucije što urgentnije reaguju na ovu situaciju i da pomognu u iznalaženju rešenja koje bi zaštitilo prava građana i omogućilo normalan život, koji sada nije moguć.

Komentar