Salvini besan na Nemicu: Ovo je čin rata protiv Italije!

Karola Rakete, Nemica koja je upravljala brodom u kome su bili spaseni afrički migranti i koja je sa tim plovilom na doku na italijanskom ostrvu Lampeduza blokirala policijski patrolni brod, prema rečima njenog advokata — žali zbog „opasnosti i straha“ koje je izazvala.
Sputnik

Italijanski vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je njeno delovanje nazvao — „kriminalnim činom, činom rata“.

Rojters navodi da je brod nemačke humanitarne organizacije „Si-voč“, za čijim kormilom bila Raketeova, uprkos zabrani italijanskih vlasti, pristao uz obalu Lampeduze, da bi, potom, onemogućio kretanje policijskom plovilu, a nakon iskrcavanja 41 migranta — Nemica je juče ujutru uhapšena.

Njen advokat Alesandro Gamberini kazao je Rojtersu da je 31-godišnja Raketeova odmah isključila motore, kada je shvatila da se njen brod „Si-voč 3“ previše približio patrolnom brodu.

„Njoj je veoma žao što je stvorila situaciju u kojoj je bilo opasnosti i straha među pripadnicima poreske policije. To je bio težak manevar, ali ona je svo vreme osećala da ga izvodi na bezbedan način... Približavala se izuzetno sporo“, kazao je Gamberini.

Komentar