Ruski diplomata, koji je povređen na KiM, napustio VMA

Državljanin Rusije i član misije UN (Unmik) Mihail Krasnoščekov, koji je povređen na Kosovu, otpušten je iz bolnice, saopštilo je za Sputnjik Ministarstvo odbrane Srbije.
Sputnik

Krasnoščekov je, uprkos diplomatskom imunitetu, pritvoren 28. maja i teško je pretučen tokom operacije specijalnih snaga kosovskih Albanaca u srpskim opštinama na severu pokrajine. On je zadobio prelom jagodične kosti i gornje vilice i lečio se na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

„Državljanin Rusije pušten je sa VMA 14. juna“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Sagovornik agencije razjasnio je da se datum puštanja Krasnoščekova iz bolnice namerno nije objavljivao. Ambasada Ruske Federacije u Srbiji i Unmik takođe nisu informisali o stanju i napretku lečenja ruskog člana misije Ujedinjenih nacija.

Akcija specijalnih policijskih odreda samoproglašenog Kosova na severu pokrajine počela je 28. maja ujutru, pod izgovorom da je reč o akciji protiv organizovanog kriminala. Kosovska policija je upala na sever Kosova i Metohije u oklopnim vozilima. Lokalni Srbi su postavili barikade na trasama u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se s policijom, nakon čega je došlo do pucnjave.

Nekoliko ljudi je povređeno, među kojima su i trojica policajaca, novinar i dva zvaničnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan Rus Mihail Krasnoščekov.

Kosovska policija je saopštila da je tokom operacije uhapšeno 19 njenih pripadnika, a vlasti Srbije su navele da je uhapšeno devetoro građana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveo je oružane snage Srbije i MUP-a u stanje pune borbene gotovosti.

Strukture kosovskih Albanaca u Prištini 17. februara 2008. godine jednostrano su proglasile nezavisnost od Srbije. Samoproglašenu republiku ne priznaju Srbija, Rusija, Kina, Izrael, Iran, Španija, Grčka i veliki broj drugih država.

Komentar