Predsjednik Ujedinjene Crne Gore: Đukanović bitku protiv crkve ne može dobiti

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović rekao je da crnogorski predsjednik Milo Đukanović „ne može dobiti bitku koju je najavio“.
Sputnik

„Svakoj laži, a posebno zlokobnoj, treba dati vrijeme da sazri, da se pokaže cijela u svojoj besmislenosti. Bilo je dovoljno svega par dana da laž koju je izustio predsjednik države odzvoni kao prijetnja i zabrine svakog normalnog čovjeka. Sviđalo nam se ili ne, on (Đukanović) hoće da ’obnovi‘ autokefalnost pravoslavne Crkve u Crnoj Gori? On, koji za 30 godina vladavine nije uspio da državu na čijem je čelu učini autokefalnom, nego smo zavisni od svega, koječega, od polusvijeta i kriminalaca, u najavi rješava crkveno pitanje i ratuje sa ’velikom Srbijom‘, kojoj je, ne tako davno, zdušno dodavao života, a danas njome i njoj prijeti“, rekao je Danilović.

Poruka vlastima u Podgorici: Ceo svet će čuti, ako ugrožavate vjerska prava, ugrožavate sami sebe

On je dodao da je „zaista sramno reći da SPC u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ’velike Srbije‘“.

„Nevidljiva infrastruktura nevidljive tvorevine Đukanoviću je postala, navodno, noćna mora, a ponizno ćuti dok tu, pred našim očima, imamo vidljivu granicu ’velike Albanije‘, kojoj je i on kumovao. Predsjednik jedne države, ma koliko bio zaljubljen u vlastitu partiju, morao bi biti pametniji čovjek. Nije, međutim, ni pamet dovoljna, nego se podrazumijevaju istorijska odgovornost i moralnost, kojima prečesto nedostaje pameti“, saopštio je Danilović.

Danilović je dodao da u istoriji Crne Gore nije bilo ni gospodara ni predsjednika koji je „tako i toliko kidisao na svaku zdravu tačku ove nesrećne države“.

„Bilo bi muški i državnički da Đukanović bilo gdje, gdje neće voditi monolog, odabere bilo kojeg vjerujućeg pravoslavca i, u sebi prilagođenoj TV emisiji, objavi i objasni šta je to infrastruktura ’velike Srbije‘? Je li to 600 i 700 obnovljenih hramova naše Crkve u, nažalost, njegovoj državi, i to za tri decenije u kojima je mnogo čega utrto i pritrpano zemljom i propadanjem, a samo su crkve i hramovi rasli iz zemlje, na ponos i vjerujućim ljudima i mitropolitu Amfilohiju. Potreba da se u oholosti do kraja igra uloga oca nacije, a da se iza svakoga, navodno, istorijskog pregnuća krije suvi i brutalni lični interes, od predsjednika DPS-a je vremenom napravila bezobzirnog tiranina koji je do skora pomagao u proganjanju nedužnih, da bi danas miropomazivao istom mržnjom namijenjenom drugima“, saopštio je Danilović.

Lider Ujedinjene Crne Gore je dodao da predsjednik DPS-a mora znati da bitku koju je najavio ne može dobiti:

„Nisu je dobili ni Osmanlije, ni komunisti boljševici, koji su pobili sveštenstvo i zatvorili crkve, pa neće ni ludački naum da se otima tuđe, crkveno, i da se utvrdi novi partijski kanon.“

Komentar