Nova naučna studija upozorava na opasnost od konzumiranja jaja

Američki naučnici su otkrili da česta konzumacija jaja povećava rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema i prerane smrti, prenosi naučni portal „Medikal ekspres“.
Sputnik

Aktuelne preporuke prehrane američkih doktora ne utvrđuju preporučenu količinu konzumiranja jaja. Međutim, do 2015. godine nutricionisti su savetovali ograničavanje unosa holesterola na 300 miligrama dnevno. Veliko jaje sadrži 200 miligrama holesterola.

Ovo je najnezdraviji način spremanja jaja

Naučnici su otkrili da dodatnih 300 miligrama holesterola dnevno povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za 17 odsto. Pored toga, rizik od prerane smrti povećava se za 18 odsto.

Međutim, ne bi trebalo da prestanete da jedete jaja, jer su dobra za oči i kosti, kaže Ketrin Taker, profesorka biomedicinskih i nutricionističkih nauka na Zakerberg koledžu Univerziteta u Masačusetsu i koautor istraživanja.

„Preporučujem da ljudi prestanu da jedu omlet sa tri jajeta svaki dan. U ishrani su važne umerenost i ravnoteža“, kaže ona.

Studija je obuhvatila više od 30.000 ljudi iste starosne dobi.

S druge strane, istraživači sa Univerziteta Harvard objavili su 2018. godine da konzumiranje jednog ili dva jajeta za doručak ublažava stres.

Komentar