Skandal uoči izbora za evropski parlament: Ostavka zbog video-snimka?

Više tužilaštvo Austrije proveriće video-snimak na koji su se pozivali mediji kada su saopštili da je Hajnc-Kristijan Štrahe 2017. godine navodno razgovarao sa Ruskinjom o mogućnosti dobijanja pomoći od nje za predstojeće parlamentarne izbore, javio je bečki list „Kurir“ pozivajući se na generalnog sekretara Ministarstva pravde Kristijana Pilnačeka.
Sputnik

Nemački časopis „Špigl“ i dnevnik „Zidojče cajtung“ objavili su tajno snimani video-materijal iz jula 2017. Na njemu su Štrahe i šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije Johan Gudenus, u jednoj vili na španskom ostrvu Ibica, gde razgovaraju sa navodnom nećakom jednog ruskog milijardera, Aljonom Makarovom, koja tvrdi da želi da investira u Austriji i kupi austrijski „Kronen cajtung“ kako bi im pružila pomoć na predstojećim parlamentarnim izborima. Osim toga, listovi navode da su na sastanku razgovarali i o drugim transakcijama, prema kojima bi, nakon zaključivanja, Makarova mogla dobiti pristup vladinim ugovorima u zamenu za pomoć austrijske Slobodarske partije, čiji je lider Štrahe.

Identidaristi podelili austrijsku vladu

Međutim, sami austrijski političari rekli su za „Zidojče cajtung“ da su na tom sastanku konzumirali priličnu količinu alkohola i istakli da im je umnogome smetala jezička barijera.

Zasad su objavljeni samo delovi večeri, koja je, prema pisanju „Špigla“ trajala šest sati i toliko materijala i ima, pa se u nastavku očekuju dalji snimci.

Generalni sekretar Ministarstva pravosuđa Kristijan Pilnaček rekao je da Više tužilaštvo već analizira video-materijal.

„Imamo trenutno samo isečke, pa se kompletna situacija ne može proceniti“, precizirao je Pilnaček.

Prema njegovim rečima, sa pravnog stanovišta pitanje je da li se radi o jednostavnom razgovoru ili konkretnim krivičnim delima.

Štraheov savetnik za Sputnjik: Reagovaćemo ako Priština opet pokuša da uđe u Unesko (video)

Kako je naveo generalni sekretar, Tužilaštvo namerava da zatraži od „Špigla“ i „Zidojče cajtunga“ kompletnu verziju snimka, nakon čega će preduzeti potrebne korake. Istovremeno, provera videa će biti samo prvi korak, rekao je Pilnaček, a pitanje da li će istraga biti pokrenuta ostaje otvoreno.

U međuvremenu, objašnjenja od austrijske Slobodarske stranke zatražila je Austrijska ekonomska komora. „Komora je prinuđena da traži objašnjenja od APS“, napisao je na Tviteru portparol Kristijan Nojvirt.

Komentar