Zelenski spreman da započne dijalog s Rusijom o Donbasu

Novoizabrani predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski spreman je da počne da pregovara s Rusijom o situaciji u Donbasu, u okviru „normandijskog formata", rekao je član njegovog štaba Ruslan Stefančuk.
Sputnik

„Stav Vladimira Aleksandroviča Zelenskog jeste da je spreman da počne dijalog, odnosno pregovore s ljudima koji su započeli rat protiv Ukrajine. To će, međutim, biti dijalog u kojem će učestvovati naši partneri", rekao je Stefančuk za televizijski kanal „112 Ukrajina".

On je dodao da je, da bi se postigao neki dogovor, potrebno započeti razgovor.

Zelenski ogorčen na Vrhovnu radu Ukrajine: Laž je životna deviza poslanika

Zelenski je ranije izjavio da je neophodno razgovarati s Rusijom o Donbasu, u prisustvu zapadnih predstavnika i saopštio da je spreman za razgovor s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, komentarišući reči Zelenskog o spremnosti da se sastane s Putinom, rekao da je šef ruske države otvoren za dijalog radi rešavanja svih problema koji su na dnevnom redu, ali pod uslovom da nisu uokvireni provokacijama i divezrijama.

Problem rešavanja ukrajinske krize razmatra se na pregovorima u raznim formatima, a pre svega u „normandijskom" (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka).

U Varšavi je predloženo da se pregovori prenesu na „ženevski format", odnosno uz učešće SAD i Poljske, kao zemlje koja je sused i Rusiji i Ukrajini.

Dogovor o prekidu vatre u Donbasu postignut je, međutim, u Minsku, tokom sastanaka kontakt grupe, uz posredovanje Rusije i Donbasa. 

 

Komentar