Savetnik Zelenskog obećao nastavak „rata sa Rusijom“

Ukrajina će nastaviti politiku stupanja u NATO i „odnosa prema ratu sa Rusijom“, izjavio je savetnik za odbranu novoizabranog predsednika ove zemlje Vladimira Zelenskog, Ivan Aparšin, na „Gromadskoj televiziji“.
Sputnik

„Ne menjamo politiku o pristupanju Ukrajine u NATO. Ali nismo razgovarali ni o vremenskim okvirima. Ne menjamo politiku u vezi sa odnosom prema ratu sa Rusijom, to je rat“, rekao je Aparšin.

Porošenko pozvao Merkelovu da pojača antiruske sankcije

On je dodao da će politika novog predsednika biti usmerena na iskorenjivanje korupcije u oblasti odbrane, stvaranje savremenog sistema teritorijalne odbrane, kao i na to da vojska bude profesionalna i ojačana stalnom operativnom rezervom.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon državnog prevrata u Ukrajini, povratka Krima u sastav Rusije i unutrašnjeg ukrajinskog sukoba u Donbasu. U januaru 2015. godine Vrhovna rada donela je izjavu u kojoj se Rusija naziva „državom-agresorom“.

Moskva negira optužbe Kijeva i naziva ih neprihvatljivim. Ona je više puta naglašavala da nije strana u sukobu na jugoistoku Ukrajine i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu. 

 

Komentar