Reč imaju heroji: Borci protiv nacista i NATO-a u istom stroju

Parada održana u Nišu pod nazivom „Odbrana slobode“ povodom Dana pobede nad fašizmom u srpsku vojničku tradiciju i ikonografiju donosi nešto novo.
Sputnik
Šef posade ruskog tenka otkriva šta može moćni oklopnjak koji je stigao u Srbiju

Defile veterana ratova od 1991. do 2000. (zaključno sa onima koji su se borili protiv albanske terorističke pobune u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa) prvi put poslao je poruku da neko misli na veterane tih ratova, ljude koji su se do sada suočavali sa mnogim problemima.

To mišljenje deli i penzionisani pukovnik Nevenko Ćongrad, jedan od učesnika defilea veterana:

„Jako sam ponosan što smo učestvovali na paradi. Posle 1999. mi (veterani) smo malo bili skrajnuti. Poslednjih godina pridaje nam se veća pažnja i nadam se da će nam se još veća pažnja posvetiti“, kaže on.

Ćongradov saborac, Hadži Milorad Stošić, kao narodni poslanik imao je poziv da bude i u svečanoj loži.

Dušan Lukić

„Odlučio sam se za stroj, osećao sam potrebu da budem među svojim drugarima koji su izneli veliki teret u svim dešavanjima koja su nam se dogodila“, objašnjava on.

Poziv za defile se ne odbija, kaže veteran Slavoljub Savić:

„Barem ne mi koji smo se jednom zakleli i pod zakletvom ostajemo do kraja života.“

Dušan Lukić, nosilac Partizanske spomenice i artiljerijski pukovnik u penziji, jedan je od veterana koji su paradu pratili iz svečane lože. Opšti utisak je, prema njegovim rečima, izuzetan.

„Malo je ovakvih uvežbanih jedinica kao kolektiva, kao pojedinaca, a i kao združenih snaga“, kaže on i napominje da se radi o kompleksnijim i složenijim jedinicama u odnosu na one kojima je on komandovao.

Ruski tenk „prodefilovao“ Nišom

„Ranije su to bile daleko veće jedinice, a sada su ešaloni uvežbani i kao posebne jedinice i kao posebni ešaloni. To je ono što im, po mom mišljenju, daje prednost, uvežbanost i uigranost“, smatra on.

Ples sa puškama

Uigranost su prikazali i pripadnici Garde u egzerciru, kako ga gardijski poručnik Predrag Kruševac naziva, plesu sa puškama. Garda se ovoj tradiciji, koja je u vreme kraljevine održavana svake godine od 1924, vratila na 180. godišnjicu svog osnivanja, 2010.

„Svi pripadnici garde, počeši od mene, koji smo danas bili u sastavu egzercira, ponosni smo što smo pripadnici Vojske Srbije i ponosni smo što smo uzeli učešće na događaju poput ovog“, rekao je poručnik Kruševac.

Američka agencija: Srbija demonstrirala silu zbog Kosova i savezništva sa Rusijom

Vraćanje tradicijama je upotpunjeno nečim novim. U slučaju parade, to je novo oružje, kao što su nova borbena vozila i borbeni sistemi, među kojima se izdvaja „Šumadija“, prvi put prikazana na jednoj paradi.

Osim njih, prikazani su i novi helikopteri, avioni, ali i modernizovani tenk T72, koji bi uskoro, sa još 29 takvih mašina, trebalo da se nađe u sastavu naoružanja srpske vojske, kao donacija iz Rusije.

Sve u svemu, može se reći da je Niš, nekadašnja ratna prestonica Srbije zaslužio jedan ovakav događaj, koji će, nadamo se, postati tradicionalan na dan kada ceo svet slavi pobedu nad fašizmom.

Komentar