Papa: Čemu bi služilo proglašenje Stepinca za sveca ako tu istina nije jasna

Papa Franja, koji je posetio Bugarsku i Severnu Makedoniju, u avionu je dao izjavu dopisniku zagrebačkog „Večernjeg lista“ iz Rima Silviju Tomaševiću.
Sputnik

Tomašević je u javljanju za HRT-ov Dnevnik 3 rekao kako je iz papinog odgovora poprilično očito da će se još dugo čekati na kanonizaciju kardinala Stepinca.    

Hrvatskog novinara najviše je zanimala kanonizacija Alojzija Stepinca, a papa je odgovorio da to zavisi od izveštaja zajedničke komisije koja je osnovana sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Stepinac je bio krepostan čovek, zato ga je Crkva proglasila blaženim. Međutim, u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne tačke, istorijske tačke. I ja, koji treba da potpišem kanonizaciju sa odgovornošću molio sam, promišljao sam i tražio savet i onda sam video da treba da pitam za pomoć Irineja. Irinej je veliki patrijarh i Irinej mi je pomogao. Osnovali smo zajedno istorijsku komisiju. Radili smo zajedno. Jer i Irineja i mene jedino zanima istina. I da ne pogrešimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikome to ne bi služilo“, rekao je Papa.

Kako kaže, trenutno se proučavaju sporne tačke, prenela je TV Prva.

 

Komentar