Šta se desilo sa ukrajinskim lovcima MiG-29 koji su ostali na Krimu

Oko 10 lovaca MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Ukrajine, koji su ostali na bazi „Belek“ 2014. godine, nepovratno su izgubljeni za upotrebu, izjavio je poslanik Državne dume iz Sevastopolja Dmitrij Belik.
Sputnik
Ukrajina priznala da ne može vratiti Krim

Političar je objasnio da avioni nisu remontovani pet godina — na njima nisu izvođeni antikorozivni radovi, niti su uključivani električni instrumenti i motori. Vojnici su samo čuvali borbenu tehniku i osiguravali da ne dođe do požara.

„Oni danas podsećaju ne na jastrebove, već na jadne patke — šasija i točkovi su svoje odradili“, tvrdi Belek.

On je dodao da njihov remont zahteva ogromna sredstva i jeftinije je dati lovce na otpad. Poslanik je isključio mogućnost korišćenja delova ukrajinskih aviona za popravku ruskih aviona.

„Ne mogu se uzeti delovi sa otpada i staviti na savremenu letelicu. Naši piloti lete na savremenim avionima koji se regularno servisiraju i nisu im potrebni nikakvi donori, tim pre ukrajinski“, zaključio je Belek.

MiG-29 je višenamenski lovac četvrte generacije, koji je počeo da se koristi u SSSR-u još 1983. godine, ali se i dalje koristi kao efikasna borbena letelica. Prema informacijama iz otvorenih izvora, Ukrajina poseduje još 37 takvih lovaca.

 

Komentar