Amerika neće da sarađuje u likvidaciji izbegličkog kampa „Rukban“

Predstavnici SAD su odbili da učestvuju na trećoj sednici za likvidaciju izbegličkog kampa „Rukban“ u Siriji, koje je održano u Moskvi u režimu video-prenosa sa predstavništvom Sirije, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbrane Rusije Mihail Mizencev.
Sputnik
Počela evakuacija Sirijaca iz kampa Rukban

„Smatramo da je rad bez učešća predstavnika UN, posebno bez učešća predstavnika vlade Sirije jednostran i neefikasan“, naglasio je Mizincev.

On je saopštio da je stav SAD apsurdan. Sa jedne strane SAD navodno traže direktni dijalog sa Rusijom o problemu „Rukbana“.

„Mi im u tom planu dajemo mogućnost moskovske platforme sa visokim statusom i ekspertskim predstavništvom, sa mogućnošću učešća u zajedničkom radu svih zajedničkih strana — kao odgovor dobijamo odbijanje“, rekao je Mizincev.

U području Tanfa na granici Sirije i Jordana nalazi se vojna baza SAD. „Rukban“ se nalazi u pojasu širokom 55 kilometara oko baze koju kontroliše američka vojska. Ruska vojska, predstavnici MIP-a Rusije i Sirije više puta su saopštavali da je situacija na ivici humanitarne katastrofe.    

Komentar