Ruski pištolj „Udav“ kreće u serijsku proizvodnju (video)

Međuresorna komisija potpisala je akt o serijskoj proizvodnji pištolja „Udav“, a dokument je već odobren od strane ruskog Ministarstva odbrane, saopštio je industrijski direktor klastera za naoružanje kompanije „Rosteh“ Sergej Abramov.
Sputnik

Pištolj je dobio oznaku „01“.

Zamenik generalnog direktora Centralno naučno-istraživačkog instituta precizne industrije (CNIITOČMAŠ) Mihail Levšunov izjavio je da će sledeći korak biti uvođenje u sastav naoružanja ili odluka o njegovoj primeni u vojsci.

Automatski pištolj „Udav“ kalibra devet milimetara u potpunosti je ruski proizvod, jer je sastavljen od komponenti ruske proizvodnje.

Kapacitet okvira je 18 metaka, što je za deset više od kapaciteta okvira pištolja „Makarov“. „Udavu“ odgovara sva municija 9×21 milimetara: traser metak, oklopno-probijajući i ekspanzivni metak. Osim toga, specijalno za njega izrađene su dve najnovije vrste patrona: podzvučni i metak sa većom probojnom moći.

Pakleni komarac: Supersonična raketa brza kao munja (video)

„Udav“ će se proizvoditi u tri verzije: za vojnu namenu, za specijalne snage i za civilno tržište.

Taktičke i tehničke karakteristike civilne verzije pištolja omogućiće „Udavu“ da se takmiči sa brendovima streljačkog oružja kao što su Colt, Walther, Heckler&Koch, Glock, Browning i CZ. Ova verzija se može pojaviti već 2020. godine.

Komentar