Američki obaveštajci saznali kada će početi da se koriste „posejdoni“

Ruski podvodni nuklearni dronovi „Posejdon“ neće ući u sastav naoružanja te zemlje pre 2027. godine, prenosi televizija Si-En-Bi-Si, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa izveštajima američke obaveštajne službe.
Sputnik

Televizija još jednom naglašava da Sjedinjene Američke Države nemaju pandan ovom ruskom dronu.

Objavljen snimak poligonskog testiranja „Posejdona“ (video)

„Reč je o ruskoj podmornici koju je teško otkriti i koja lansira dron sa nuklearnom bojevom glavom koju je teško pogoditi. Ruska strana polaže velike nade u upotrebu autonomne podmornice sa nuklearnim oružjem kao odgovor na napad, ako im se u toku rata uskrati mogućnost da lansiraju nuklearno oružje iz vremena SSSR-a“, rekao je jedan od sagovornika televizije Si-En-Bi-Si.

Ranije je generalni direktor „Sevmaša“ Mihail Budničenko izjavio da će podmornica, koja je opremljena bespilotnim sistemom „Posejdon“, biti porinuta na proleće ove godine.

O razvoju perspektivnog nuklearnog drona ruski predsednik Vladimir Putin prvi put je govorio ove godine. Kako je rekao, takvi dronovi mogu biti opremljeni kako običnom tako i nuklearnom municijom, što će im omogućiti da unište širok spektar meta, uključujući i nosače aviona, obalna utvrđenja, kao i infrastrukturu.

Komentar