Rusija upozorila SAD u vezi sa Venecuelom: Brzopleti ste

Rusija je upozorila Ameriku da ne pokreće vojnu intervenciju u Venecueli, budući da bi tako nešto predstavljalo brzopletu odluku, izjavio je zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Rjabkov na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Venecuelu Eliotom Abramsom.
Sputnik
Lavrov o situaciji u Venecueli: Samo Maduro ima pravo da postavlja ambasadore

„Uzimajući u obzir da je američka administracija već duže vreme stava da su ’sve opcije na stolu‘, što može da se protumači i kao moguće pokretanje vojne operacije kako bi se rešilo unutrašnje pitanje Venecuele, Rusija je bila primorana da upozori Ameriku zbog takvih brzopletih odluka“, rekao je.

Rjabkov je istakao i da je Rusija kategorički protiv vojne intervencije.

„Interesi Rusije u Venecueli moraju biti zaštićeni u bilo kakvom razvoju scenarija. To se tiče bezbednosti ruskih građana koji se tamo nalaze, ali i drugih vidova našeg prisustva. Nadamo se da je Vašington čuo naš signal“, naglasio je.

On je dodao i da se Rusija zalaže za dijalog između opozicije i vlasti u Venecueli, ali da je tako nešto moguće samo ukoliko se obustave spoljašnji pritisci.

Rjabkov je naveo i da je Moskva spremna za dijalog sa svim zainteresovanim stranama po pitanju Venecuele, uključujući EU i grupu Lima, te je ocenio da su pregovori sa Abramsom bili poprilično kompleksni, ali iskreni.

Komentar