„Ponesi Krasnojarsk sa sobom“ (foto)

Neobična akcija pod nazivom „Ponesi Krasnojarsk sa sobom“, osmišljena uoči Zimske univerzijade 2019. koja se održava u ovom sibirskom gradu, i dalje je u toku.
Sputnik

Žitelji i gosti grada tokom Studentskih igara mogu u odeljenjima Zberbanke, kao i u nekim prodajnim mestima, da zamene novčanice za banknote od 10 rubalja, koje ranije nisu bile puštene u promet. Broj takvih novčanica je ograničen, a kako su Sputnjiku rekli u banci, gotovo da su sve podeljene.

Na novčanici su oslikane  glavne znamenitosti i simboli grada Krasnojarska — Kapela Paraskeve Pjatnice, koja se nalazi na najvišoj tački iznad grada, kao i najpoznatiji most u Krasnojarsku — Komunalni most, jedan od šest gradskih mostova na reci Jenisej, otvoren 1961. godine.

Novčanice od 10 rubalja

Na poleđini novčanice je krasnojarska hidroelektrana, koja se takođe nalazi na Jeniseju, nedaleko od grada i 2.380 kilometara od njenog ušća. To je druga najveća hidroelektrana u Rusiji i sedma u svetu po snazi proizvedene električne energije.

Pored toga, povodom Univerzijade su izrađene i dve metalne novčanice od 10 rubalja. Na poleđini jedne se nalazi U-Lajka, maskota Univerzijade, a na drugoj logotip Studentskih igara.

Univerzijada u Krasnojarsku je počela 2. marta i trajaće do 12. U takmičenjima učestvuje oko tri hiljade studenata iz 59 zemalja. Takmičenje se održava u 11 različitih zimskih sportova: alpsko skijanje, snoubord, hokej, umetničko klizanje…

Zberbanka u Krasnojarsku

Zberbanka je zvanični sponzor Svetske zimske univerzijade — 2019. u Krasnojarsku.

 

 

Komentar