Stoltenberg postavio uslov Rusiji i Kini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa protiv nuklearnog oružja, ali da se neće odreći svog arsenala ukoliko to ne učine Rusija i Kina.
Sputnik

„Cilj NATO-a je svet bez nuklearnog oružja. Ali svet neće postati bezbedniji ako se NATO otarasi svog nuklearnog oružja, a Rusija, Kina i druge zemlje zadrže ili prošire svoje nuklearne arsenale“, rekao je Stoltenberg, prenosi „Berliner morgenpost“.

Amerika bi mogla da razmesti svoje rakete na teritoriji Češke

Stoltenberg je ranije rekao da Alijansa ne očekuje da će saveznici u NATO-u kao odgovor na situaciju oko Sporazuma o likvidaciji raketa rasporediti u Evropi dodatno nuklearno naoružanje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da će Rusija recipročno odgovoriti na odluku Sjedinjenih Američkih Država o povlačenju iz Sporazuma i takođe obustaviti učešće u Sporazumu. Šef države je istakao da Rusija nije dužna i da se neće uvlačiti u skupu trku u naoružanju. Putin je dodao da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali zahteva da se nikakvi pregovori o ovom pitanju ne iniciraju unapred.

Komentar