Najveći francuski pisac predvideo „žute prsluke“

Mišel Uelbek, autor „Platforme“ i „Elementarnih čestica“, obično se fokusira na teme poput nezadovoljstva postmodernom, dezintegracijom tradicionalnih vrednosti, prodorom islama u Evropu i propašću zapadne kulture.
Sputnik

Uelbek, evroskeptik opsednut seksom, koga nazivaju i „bludnim sinom francuske literature“, objavio je novi roman „Serotonin“. U romanu je prikazana pobuna slična aktuelnom protestu „žutih prsluka“ koja potresa Francusku od novembra prošle godine, navodi „Frans 24“.

Šta ako francuski „revolucionari“ povuku potez koji niko nije očekivao

Glavni junak romana je poljoprivredni inženjer koji se vraća u rodnu Normandiju. Tamo zatiče lokalno stanovništvo kome je muka od globalizacije i evropskih politika u poljoprivredi, zbog čega je spremno na pobunu, navodi „Telegraf“.

„Serotonin“ je sedmi Uelbekov roman. Kao i u prethodnim Uelbekovim romanima, opisuje se propast Zapada.

Njegova dela važe za beskompromisna i kontroverzna, a osvojio je brojna priznanja, uključujući i najvažnije francusko odlikovanje „Legiju časti“.

„Serotonin“ će se na srpskom jeziku pojaviti u februaru, a na engleskom u septembru ove godine.

Na francuskom tržištu roman je objavljen u „pravo vreme“, malo posle početka protesta „žutih prsluka“ krajem prošle godine. Protesti su počeli sredinom novembra kad su vozači u Francuskoj izašli na ulice pogođeni poskupljenjem goriva i sukobili se sa policijom.

Iako je Vlada ukinula ranije planirano povećanje cene benzina, „žuti prsluci“ su prerasli u širi pokret protiv politike predsednika Makrona, koja je uslovila rast troškova života. Demonstracije su obeležili nasilni sukobi sa policijom.

Mišel Uelbek je najprevođeniji francuski pisac danas. Poznat je i kao satiričar čiji je humor često uvredljiv i mračan. Više puta je optužen da je antimusliman. Svaka njegova knjiga izazvala je kontroverzne reakcije i publike i kritike.

Komentar