Kusturica otkriva vezu Bertolučija i Andrića

Proslavljeni svetski reditelj Emir Kusturica izjavio je danas Srni da je ono što je učinio italijanski filmski režiser Bernardo Bertoluči bilo "doticanje neba jedne vrste umetnosti i utoliko je on upravo karakteristika bioskopa sa velikim platnom, a to nije malo“.
Sputnik

„Kada sam prvi put pogledao ’Konformistu‘, što je bio jedan od onih filmova koji su odveli Bertolučija iz jedne klasične forme od onog što je bio italijanski neorealizam u pravcu modernizma Žana Lika Godara, Fransoe Trifoa i svega onoga što je značilo iskorak iz neorealizma, ja sam se uplašio da gubimo zapravo ono što je bilo najvrednije u posleratnoj italijanskoj kinematografiji“, rekao je Kusturica za Srnu.

Povodom smrti slavnog režisera Bernarda Bertolučija, Kusturica je istakao da je njegov razvoj ukazivao da je reč o jednom od najvećih umetnika u posleratnoj Evropi.

Umro slavni Bernardo Bertoluči

„Njegov razvoj, koji je, što se mene tiče, kulminirao u ’Dvadesetom veku‘ bio je vrhunac i spoj literature, slikarstva i filma koji je postajao autentičan izraz. Mislim da je to bio vrhunac evropske kinematografije, uz Federika Felinija i sve druge dobre autore“, naglasio je Kusturica.

On je ocenio da je u slučaju Bertolučija to bilo najizraženije, jer je on bio izuzetno politički aktivan i jedna vrsta one stvarne levice koja je sve donedavno postojala kao politički pravac.

„Ono što je on postigao u toj istinitoj priči, gde su se sudarili italijanski seljaci, italijanski komunisti sa onim što je predstavljalo odlazeći fašizam i vile kojima su iznabadali ove koji su predstavljali taj poraženi sistem, bila je jedna, rekao bih, andrićevska slika sveta, jedan svet se slomio, drugi uspostavio, a da nije našao svoj pravi put.

Na početku tog filma je revolucionarna slika Ežena Delakroe i mislim da je on svoje široke poteze zapravo izvlačio iz inspiracije koja je dolazila iz velike italijanske slikarske tradicije, a i francuske, jer je on bio čovek koji je govorio nekoliko jezika. Nažalost, rano je seo u kolica, ali ono što je učinio bilo je upravo doticanje neba jedne vrste umetnosti i utoliko je upravo Bertoluči karakteristika bioskopa sa velikim platnom, a to nije malo“, zaključio je Kusturica.

Italijanski filmski režiser Bernardo Bertoluči preminuo je u 77. godini u svom domu u Rimu. 

Komentar