Otkriven uzrok smrti saudijskog novinara?

Novinar Džamal Hašogi, koji je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, slučajno je zadavljen u nastupu panike, saopštila je agencija Rojters pozivajući se na visokog zvaničnika u saudijskoj vladi.
Sputnik

Agencija navodi da prvobitno nije planirano da se novinar ubije. Vlasti kraljevine poslale su u Tursku 15 ljudi da ubede Hašogija da se vrati kući. Na sastanku su počeli da mu prete, obećavali da će ga drogirati i oteti. Novinar je počeo da pruža otpor, otimao se i zvao pomoć, zbog čega su agenti uspaničili. Pokušali su da mu zapuše usta, ali su preterali, rekao je izvor.

Saudijski ministar ne zna gde je telo ubijenog novinara

Da bi sakrile grešku, ubice su Hašogijevo telo umotale u tepih, iznele iz ambasade u konzularnom automobilu i predale ga „lokalnom saradniku“, stanovniku Istanbula, kako bi se on otarasio tela.

Jedan od učesnika zločina izašao je iz konzulata u odeći pokojnika, kako bi kamere za video-nadzor zabeležile da novinar navodno napušta zgradu.  

Saudijski novinar i dopisnik „Vašington posta“ Džamal Hašogi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu u tuči sa ljudima koje je tamo sreo, saopštila je ranije Saudijska Arabija na osnovu preliminarnih rezultata istrage.

Hašogi je nestao 2. oktobra, a poslednji put je viđen kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu.

Erdogan i Tramp:Rasvetliti slučaj Kašogi sa svih aspekata

Predsednici SAD i Turske, Donald Tramp i Redžep Tajip Erdogan, složili su se u telefonskom razgovoru da slučaj saudijskog novinara Džamala Kašogija „treba rasvetliti sa svih aspekata“, javila je agencija Anadolija.

Tramp i Erdogan su razgovarali i o američkom svešteniku Endruu Bransonu, koji je se nedavno vratio u SAD pošto je pušten iz turskog zatvora, kao i saradnji u borbi protiv terorizma i mapi puta za sirijski Manbidž, preneo je Rojters.

Erdogan je u nedelju najavio da će u utorak objaviti detalje turske istrage o smrti Kašogija.

Erdogan je, obraćajući se pristalicama u Istanbulu, istakao da Turska traži pravdu i da će detaljno o tome pričati u govoru pred članovima vladajuće partije u parlamentu, prenela je agencija AP.

 

Komentar