Cipras: Prvo sporazum, pa članstvo Makedonije u NATO-u i EU

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je danas da je preuzeo Ministarstvo inostranih poslova nakon ostavke Nikosa Kocijasa da bi, kako je rekao, obezbedio uspešno okončanje Prespanskog sporazuma o promeni imena bivše jugoslovenske republike u „Republika Severna Makedonija“.
Sputnik
Grčki ministar spoljnih poslova podneo ostavku zbog Makedonije

Cipras je u izjavi novinarima rekao da je pozvao makedonske parlamentarne stranke da podrže ustavne amandmane u debati koja je u toku i dodao da Atina neće prihvatiti članstvo te zemlje u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji pod imenom „Republika Makedonija“.

Cipras je istovremeno zahvalio Kocijasu zbog, kako je rekao, njegovog „dragocenog doprinosa svih ovih godina u nadogradnji geopolitičke uloge zemlje“. Premijer je dodao i da ministrima „neće tolerisati besmislene razgovore i samoinicijativne strategije“, preneo je Tanjug.

Nakon što je Cipras prihvatio ostavku, Kocijas je na Tviteru napisao da su premijer i nekolicina ministra „odlučili s kim će dalje“. On je citirao grčkog pesnika Hristijanopulosa, koji je svojevremeno rekao: „Učinili su sve što su mogli da me sahrane — ali su zaboravili da sam seme“.

Komentar