Ekstremisti „Desnog sektora“ napali hram Ukrajinske pravoslavne crkve

Ekstremisti iz „Desnog sektora“ zauzeli su hram kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Ivanovo-frankovskoj oblasti u Ukrajini, a nekoliko vernika je ozbiljno povređeno, saopšteno je na sajtu Ukrajinske pravoslavne crkve.
Sputnik
Kijev počeo popis imovine kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve

„Danas, 28. septembra, oko 13 časova po lokalnom vremenu, desničari iz ’Desnog sektora‘ su u zaseoku Bogorodčani u Ivanovo-Frankovščini zauzeli Hram Svete Trojice Ukrajinske pravoslavne crkve. Polomljena su vrata, razbijeni prozori, a vernici su pretučeni. Jedan muškarac je dobio potres mozga, a jednom je slomljena ruka. Napadači su, takođe, povredili nastojnika hrama, protojereja Vladimira Šuvara“, navedeno je u saopštenju.

Ekstremisti su, prema navodima očevidaca, uspeli da uđu u Crkvu kroz unutrašnje dvorište, a zatim su izazvali tuču s vernicima koji su bili unutra, nekoliko ljudi je ozbiljno povređeno. 

Situacija u Hramu je i dalje napeta.

Ranije je namesnik Kijevo-pečerske lavre, mitropolit višgorodski i černobiljski Pavel saopštio da ekstremisti prete da će zauzeti lavru i druge hramove i manastire koji se nalaze pod okriljem Ukrajinske pravoslavne crkve. Situacija u vezi s Ukrajinskom pravoslavnom crkvom se zaoštrila posle saopštenja Carigradske patrijaršije da počinju pripreme za priznavanje ukrajinske autokefalnosti.

Komentar