Rusija Americi: Živite u paralelnoj realnosti

Ruska ambasada u SAD saopštila je da „Krimska deklaracija“, koju je objavio Stejt department i u kojoj se navodi da SAD ne priznaju da je Krim deo Rusije, ne predstavlja ništa novo, budući da Amerika na svaka tri meseca po tom pitanju nešto objavljuje.
Sputnik
Vašington objavio Krimsku deklaraciju

„Ništa novo nismo čuli, samo smo se uverili da naši partneri žive u paralelnoj realnosti. Pokušavaju da manipulišu međunarodnim dokumentima u kojima se navodi da svaki narod ima pravo na samoopredeljenje, što se i jeste osnova povratka Krima u sastav Ruske Federacije 2014. godine“, navodi se.

Ambasada podseća i da uprkos mitovima o navodnoj agresiji i okupaciji Krima, poluostrvo svake godine poseti preko pola miliona turista, kao i nekoliko stotine hiljada Ukrajinaca, a u goste dolaze i brojni američki muzičari i sportisti.

Kako je prethodno izjavio američki državni sekretar Majk Pompeo, SAD su ovim dokumentom potvrdili da je njihova politika da odbijaju da priznaju suverenitet Kremlja nad teritorijom koja je zauzeta silom u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Osim toga, u dokumentu se navodi da SAD pozivaju Rusiju da „poštuje principe koje je dugo vremena iznosila i prekine okupaciju Krima“.

Komentar