Tramp: Rusija ne drži Ameriku na nišanu

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da ne veruje da Rusija i dalje drži SAD na nišanu, što je u suprotnosti sa procenom američke obaveštajne službe, da Moskva nastavlja da se meša u američke izbore.
Sputnik

Tramp je u utorak pokušao da se vrati na komentare da veruje predsedniku Rusije Vladimiru Putinu umesto američkih šefova obaveštajnih službi o mešanju Rusije u izbore 2016. godine. Upitan u sredu da li Rusija još uvek ima na nišanu Sjedinjene Američke Države, Tramp je odmahnuo glavom i odgovorio: „Ne.“

​Tramp je dodao da niko nije bio čvršći prema Rusiji od njega i rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin „to zna bolje nego iko“ i „nije srećan zbog toga“.

„Pogledajte cifre, pogledajte šta smo uradili, pogledajte sankcije, ambasadore kojih tamo nema, na ono što se nažalost nedavno desilo u Siriji“, rekao je Tramp pred sastanak svog kabineta u Beloj kući.

On je takođe naveo da je njegov nedavni put u Evropu stvorio „veći mir i bezbednost za čitav svet“ i nazvao ga „ogromnim uspehom“, koji će se „razvijati tokom nekoliko godina“.

Trampova poruka „hejterima“ koji su očekivali boks meč sa Putinom

Ranije je Tramp rekao da ipak veruje nalazima američkih obaveštajnih službi o „mešanju Rusije“ u američke izbore.

„Prihvatam nalaze obaveštajne zajednice da je postojalo mešanje (Rusije), mogli su biti i drugi ljudi. I nije bilo dogovora (sa Rusijom)“, rekao je Tramp. Prema njegovim rečima, on potpuno veruje i podržava obaveštajne službe.

Njegove reči su u suprotnosti sa onim što je govorio na zajedničkoj konferenciji sa ruskim liderom.

Tramp je tada izjavio da su u skandalu sa navodnim mešanjem Rusije u izbore „krive obe strane“, što je izazvalo žestoke kritike unutar Sjedinjenih Američkih Država.

Tramp: Pogrešno sam se izrazio, sankcije Rusiji ostaju

Američki predsednik je precizirao da ne vidi dokaze o mešanju Rusije, što Kremlj takođe demantuje.

Juče je Tramp napisao da je sastanak sa Putinom bio uspešniji od samita NATO-a, što je izazvalo novi talas kritike.

U Predsedničkoj palati u Helsinkiju 16. jula je održan prvi sastanak Putina i Trampa u punom formatu. Lideri su oči u oči razgovarali nešto više od dva sata, nakon čega su im se za radnim doručkom pridružili i članovi delegacija. Predsednici su razmatrali pitanja bilateralnih i međunarodnih odnosa. 

Komentar