Palestinci Mesiju: Ne podržavaj rasizam

Argentinski sportski novinar Ezekelj Fernandez Murs u intervjuu za Sputnjik kaže da bilo koja sportska manifestacija donosi i političke poene, pa je „ovde jasna namera Izraela da održi utakmicu u čast svoje 70. godišnjice“. Murs dodaje da države koriste sport kako bi pokazale da je u njihovim državama „manje ili više sve normalno“.
Sputnik

Husni Abdel Vaeben, ambasador Palestine u Buenos Ajresu, objavio je da će 9. juna u Jerusalimu biti odigrana fudbalska utakmica i dodao da će argentinska ekipa biti „saučesnik u narušavanju ljudskih prava i okupacije teritorije“.

„Nemoguće je bilo pretpostaviti da će jedna tako masovno omiljena zabava kao što je fudbal postati poluga politike. Ovde je već očigledna namera Izraela da održi ovaj meč u čast svoje 70. godišnjice“, istakao je Fernandez Murs, čuveni sportski novinar iz Argentine.

Mesiju potvrđena kazna od 21 mesec zatvora

Novinar je podvukao ulogu nedavne odluke SAD da prenese svoju ambasadu:

„Argentinska ekipa je ranije već igrala u Izraelu. Poenta je, međutim, u tome što je ovog puta susret planiran u Jerusalimu. Tu postoji i politički i ekonomski aspekt: za ovu utakmicu Izrael nudi više od dva miliona dolara, plus plaćene putne troškove.“

U tom kontekstu je posebno važna činjenica da će se pojaviti Mesi:

„Kada igraju Barselona i Real Madrid, Palestina je bukvalno paralisana. Mesi je tamo posebno popularan i jasno je da ga ovde koriste kao simbol“, objašnjava Murs.

Nešto ranije se Džibril Radžub, predsedavajući Federacije fudbala Palestine, obratio napadaču ekipe Argentine Lionelu Mesiju apelujući da ne učestvuje u utakmici sa ekipom Izraela.

„Mesi, nemoj učestvovati. Ne podržavaj rasizam“, izjavio je Radžub. On se takođe obratio navijačima muslimanima i pozvao ih da sklone sve postere sa likom Mesija, ukoliko čuveni fudbaler ipak izađe na teren u Jerusalimu.

Komentar