Rusija: SAD urgirale na predstavnike stranih zemalja da ne putuju u Soči

Vlasti SAD vršile su pritisak na čitav niz zemalja kako njihovi predstavnici ne bi učestvovali na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti koja je održana u Sočiju, ali ti pokušaji Vašingtona nisu urodili plodom, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
Sputnik

„Saznali smo o tome nakon što smo razgovarali sa našim partnerima. Neki od njih su rekli da je vršen pritisak od strane Vašingtona da ne učestvuju na konferenciji“, ukazao je Patrušev.

Putin: Primena sile mimo saglasnosti UN ide naruku teroristima

On, međutim, nije želeo da precizira o kojim zemljama je reč, ali je dodao da ti ljudi zbog toga nisu želeli da učestvuju u multilateralnim događajima, ali su bili spremni da razvijaju saradnju na bilateralnom nivou.

Istovremeno, ruski političar je rekao da su se učesnici Međunarodne konferencije založili protiv jednostranih i agresivnih pristupa rešavanja konflikata mimoilazeći međunarodno pravo.

Ocenjen je, kako je dodao, i rast nepredvidivosti i konfliktnog potencijala u međunarodnim odnosima i naglašena je važnost jačanja uloge UN i Saveta bezbednosti kao univerzalne međunarodne strukture.

Komentar