Italijani obnavljaju manastire na Kosmetu

Našim kulturnim nasleđem na Kosovu, njegovim očuvanjem, zaštitom i restauracijom počinje da se bavi Italijansko-srpski institut za umetnost, pišu Večernje novosti.
Sputnik

To je za list potvrdio ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković.

Arno Gujon nastavlja da pomaže Srbima na KiM

„Na osnovu podataka kojima raspolažem, može se zaključiti da je osnivanje Italijansko-srpskog instituta za umetnost, neprofitne društveno korisne nevladine organizacije, motivisano željom da se stručno, konkretno i pravovremeno doprinese obnovi srpskog kulturnog nasleđa na KiM, a prvenstveno svetinja koje se nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti“, rekao je Tanasković.

Stručnjaci su već započeli seriju „izviđanja“ i procenjivanja na terenu, piše list i navodi da su u manastiru Visoki Dečani na proveri statika građevine, kao i stanje konzerviranosti fresaka, skulptura i dekorisanih površina.

Prvi kontakti su već ostvareni sa Kancelarijom za KiM u Beogradu koja je pomogla da se prepozna i odredi prvi ambiciozni cilj: stavljanje u sigurno stanje i restauracija crkve Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Eksperti Instituta su već procenili da je urgentno da se rekonstruišu krov i pod, jer su oštećeni od vode koja je prodirala u unutrašnjost u dugom periodu, a odmah potom sledi restauracija onoga što je ostalo od fresaka.

Prve troškove izvođenja na terenu podneli su pojedinci koji su formirali Institut, a koji se sada obraćaju evropskim fondovima za spasavanje kulturnih dobara, ali i privatnim licima, donatorima.

 

Komentar