Rusija ne moli da joj se ukinu sankcije

Moskva nije spremna da traži da joj se ukinu sankcija EU ili da vodi pregovore o uslovima za njihovo ukidanje, ali se zalaže za dijalog sa partnerima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare.
Sputnik
EU odložila proširenje sankcija protiv Rusa

„Nikada ne molimo Evropsku uniju niti druge zemlje koje su se priključile sankcijama da te sankcije ukinu. Nećemo voditi nikakve pregovore o uslovima za ukidanje sankcija. Spremni smo da se u trenutnoj situaciji udaljimo od neke politike izolacionizma, kako u pogledu pokušaja izolacije Rusije, tako i u pogledu samoizolacije u koju je EU u određenoj meri sebe dovela“, rekao je Lavrov.

„Bićemo spremni da pratimo usaglašene smernice naše saradnje, bićemo spremni da pozitivno odgovorimo na želje biznisa, koji se redovno i sve češće zalaže za prevazilaženje takve nezdrave situacije. Tako je bilo tokom nedavnog sastanka nemačkog biznisa sa predsednikom Putinom, a zatim se predsednik takođe sastao sa predstavnicima francuskog biznisa“, rekao je ministar.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini. Zapadne zemlje su uvele niz sankcija protiv Ruske Federacije, a Moskva je preduzela kontramere. Istovremeno, Moskva je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskih sporazuma. Rusija je takođe više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati s njom jezikom sankcija.

Komentar