Haradinaj: Specijalni sud neće biti ukinut

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da Specijalni sud za zločin OVK neće biti ukinut.
Sputnik

Haradinaj je to rekao za „Zonu konflikta“ za Dojče vele i dodao da bi se i sam odazvao ukoliko bude optužen, ali i da taj Sud vraća region unazad.

Poruka iz Njujorka: Kosovo mora da izabere — Ramuš ili Amerika

„Sud postoji, kreiran je ustavnim amandmanom i ne dovodi se u pitanje. Kosovo je u prošlosti zadovoljavalo svoje obaveze u pogledu međunarodnog i nacionalnog prava. Nema sumnje da će Kosovo ostati privrženo tim obavezama. Inicijativa koja postoji u parlamentu nije odluka. To je inicijativa poslanika“, rekao je Haradinaj i ocenio da ne veruje da će ta inicijativa proći.

Prema njegovim rečima, kod mnogih ljudi postoji zabrinutost zbog Suda, jer smatraju da je nepravedno da Sud ispituje samo probrane zločine, a ne sve što se dogodilo na Kosovu.

Upitan da li bi se odazvao pozivu suda, ukoliko bude optužen, Haradinaj je rekao: „Da“.

„Verujem da činjenica da se bivši pripadnici OVK vraćaju na optuženičke klupe dvadeset godina posle rata može probuditi osećanja iz perioda OVK i rata. U periodu smo kada nam treba održivi mir, da oprostimo, ali ne i da zaboravimo i da gledamo u budućnost, a ovime se vraćamo u prošlost“, rekao je Haradinaj.

Komentar