SPUTNJIK SRBIJA

Jokić predvodi TOP-10 igrača na Evrobasketu




Evropsko prvenstvo je najsjajnija košarkaška pozornica Starog kontinenta, a ovo je Sputnjikova lista deset najboljih igrača koji će braniti boje svojih država na ovogodišnjem Evrobasketu.

1. NIKOLA JOKIĆ (Srbija)
Kada na takmičenju učestvuje dvostruki MVP NBA lige, onda tu nema dileme. Nema pristrasnosti. Mora da bude na prvoj poziciji. A to i zaslužuje.
As Denver Nagetsa je više nego sposoban da vodi Srbiju do zlatne medalje. Džoker je igrač koji ume sve – i da poentira i da asistira i da skače, a pokazao se i kao lider ekipe Svetislava Pešića.
2. LUKA DONČIĆ (Slovenija)

Mnogi igrači sa 23 godine nemaju šta da vide kada se okrenu za sobom, ali to ne važi za Luku Dončića. Mladi Slovenac bio je važan šraf tima iz 2017, kada je Slovenija osvojila zlatnu medalju, a sada će biti lider svog nacionalnog tima. Svakako je jedna od najvećih zvezda turnira. Dončić će biti alfa i omega Slovenaca i biće uživanje gledati ga. Ipak, moraće da se zadovolji drugim mestom na ovoj listi.

3. JANIS ADETOKUMBO (Grčka)
Janis Adetokumbo je dvostruki MVP NBA lige, ima više iskustva u odnosu na ranija okupljanja Grčke, a ekipa oko njega nikad nije bila jača. Sve to govori da bi Janis sa Grcima mogao daleko da dogura. Njegove atletske sposobnosti su neprevaziđene, kada je u tranziciji – niko ne može da ga zaustavi. Treću poziciju na listi zaslužuje i zbog atraktivnosti. Sve oči će biti uprte u Janisa!
4. RUDI GOBER (Francuska)
Veliki plus za Rudija Gobera je iskustvo u dresu Francuske na brojnim turnirima, iako mu je ovo tek drugi Evrobasket. Osvojio je bronzanu medalju 2015. godine. Poznat je po snazi, igri ispod koša i dobrim defanzivnim karakteristikama. Dovoljno za četvrto mesto na ovoj listi.
5. JONAS VALANČIJUNAS (Litvanija)
Valančijunas je još jedan košarkaš sa NBA pedigreom, ali i sa iskustvom igranja u reprezentaciji Litvanije. Više od 10 godina Valančijunas predvodi Litvance svojim znanjem i umećem ispod obruča, jedan je od najtežih igrača za čuvanje, a kada se na to doda tandem sa Domantasom Sabonisom… Neće biti lako litvanskim protivnicima.
6. BOJAN BOGDANOVIĆ (Hrvatska)
Bogdanović ima ogromno iskustvo igranja na Evrobasketu, ovo će mu biti peti takav turnir, pa kod njega tu nema nepoznanica. Hrvati nisu favoriti za medalju, ali se nalaze u grupi timova koji bi mogli da naprave iznenađenje. Najviše upravo zbog učinka Bogdanovića, koji je u Juti često pokazivao zavidan osećaj za šut.
7. LAURI MARKANEN (Finska)
Nedavno je na pripremnoj utakmici ubacio 42 poena i odlučan je da odvede Finsku daleko na ovom turniru. Poznat je kao dobar šuter, težak je za čuvanje i sada već za sobom ima i NBA iskustvo. Svakako će biti lider Finaca na šampionatu. Pošto je njegova reprezentacija u grupi sa Orlovima, nadajmo se da će odbrana biti spremna za Markanena.
8. VASILIJE MICIĆ (Srbija)
Micić nije NBA igrač, barem ne još, ali igra na tom nivou. Predvodio je Anadolu Efes do dve vezane titule prvaka Evrope, sazreo je kao igrač na poziciji plejmejkera i beka, pa će njegovi prodori, šutevi za tri poena, asistencije i igra u tranziciji Srbiji biti zlata vredni. Micić će, uz Jokića, biti glavna pokretačka snaga Orlova.
9. DŽEDI OSMAN (Turska)
Ovo 27-godišnje krilo počinje da dostiže svoj maksimum. Ako bude igrao na potrebnom nivou, zajedno sa Korkmazom i Šengunom može sa Turskom da ode daleko. Osman je poznat po dobroj tehnici i razumevanju igre, tako da će uz Šejna Larkina biti jedan od nosilaca u timu Ergina Atamana.
10. FRANC VAGNER (Nemačka)
Odmah se nametnuo kao ključni igrač Orlando Medžika, a isto se od njega očekuje i na Evrobasketu, gde će svoju reprezentaciju, koja je i jedan od domaćina, pokušati da odvede što dalje. Vagner igra na poziciji krila, visok je 208 centimetara i težak 100 kilograma, a zanimljivo je da njegov stariji brat Moric takođe igra za Orlando, ali neće pomoći reprezentaciji Nemačke na prvenstvu jer je zadobio povredu skočnog zgloba.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala