SPUTNJIK SRBIJA

Vrući led:

Deset ruskih umetničkih klizačica od kojih će vam zastati dah



U Rusiji je umetničko klizanje jedan od najpopularnijih sportova, uz fudbal i hokej. Pri tome žensko umetničko klizanje doživljava neviđen uspon: Ruskinje osvajaju skoro sva odličja na svim međunarodnim takmičenjima na kojima učestvuju, a trenutno se pet predstavnica Rusije nalazi među 20 najboljih klizačica na svetu.

Sve to čini ruska takmičenja najkonkurentnijim na svetu, a „klizačice srednje klase“ iz Rusije bi u teoriji mogle da se bore za pobedu na bilo kom međunarodnom takmičenju ako bi uspele da se provuku kroz „sito“ domaće konkurencije.

Predstavljamo vam deset ruskih klizačica zbog kojih vredi pratiti tekuću olimpijsku sezonu.
Ana Ščerbakova
Prva na svetskoj rang-listi, svetska i trostruka ruska šampionka ističe se vrhunskom umetnošću i gracioznošću, čime zasenjuje sve svoje supertalentovane rivalke. U olimpijskoj sezoni gledaoci će imati priliku da vide 17-godišnju Ščerbakovu ni manje ni više nego u izdanju Margarite iz čuvenog klasika Mihaila Bulgakova. Stručnjaci kažu da je Anin slobodan program posebna predstava ispunjena brojnim suptilnim nijansama i uzbudljivim promenama ritmova i raspoloženja. Mora se istaći i njena psihička stabilnost, bez koje ne bi bilo moguće toliko puta osvajati rusko prvenstvo – najjače državno takmičenje na svetu.
Kamila Valijeva

Stručnjaci je opisuju kao balerinu na ledu. Ona izvodi najteže skokove i istovremeno demonstrira neverovatne piruete i fenomenalne spirale, zahvaljujući časovima baleta koje je pohađala kao devojčica. Aktuelna svetska juniorska šampionka nedavno je postala seniorka i odmah je osvojila svoj prvi međunarodni seniorski turnir sa dva svetska rekorda u bodovima. To se dogodilo u oktobru 2021. godine na takmičenju „Finlandija trofej“, gde je 15-godišnja Ruskinja u slobodnom programu čisto izvela tri četvorostruka skoka.

Jelisaveta Tuktamiševa
Veteranka ruske reprezentacije sa svoje 24 godine ispratila je u penziju nekoliko generacija ruskih umetničkih klizačica. Svetska šampionka iz 2015. ne samo što i dalje uživa u klizanju, već i ostaje konkurentna – napravila je senzaciju osvojivši drugo mesto na Svetskom prvenstvu 2021. godine. Pored sportskih dostignuća, minijaturna Tuktamiševa (visoka samo 157 centimetara) ostaće upamćena po poziranju u izazovnim modnim izdanjima, kao i po „vrućim“ predstavama na ledu.
Aleksandra Trusova
Drugu na svetskoj rang-listi Aleksandra „Ruska Raketa“ Trusova odlikuju fenomenalne skakačke sposobnosti. Ona je napravila revoluciju u ženskom umetničkom klizanju svojim četvorostrukim skokovima, izvodeći najkomplikovanije programe u istoriji. Njeni nastupi su razlog što je većina najboljih klizačica u svoje koreografije uključila elemente „ultra C“ kategorije. Četvorostruki skokovi Trusove su čarobno oruđe koje joj donosi visoke ocene, uprkos tehničkim greškama koje pravi. Ta 17-godišnja sportistkinja ima problem sa tremom i zbog toga do sada nije odnela nijednu istinski veliku pobedu na seniorskom nivou. Dešava joj se da izvede pet čistih četvorostrukih skokova na zvaničnom treningu, a nedelju dana kasnije da pogreši pri skoro svakom skoku na zvaničnom takmičenju. Na najvećim ruskim i međunarodnim turnirima redovno osvaja drugo ili treće mesto.
Aljona Kostorna
Osamnaestogodišnja klizačica ima spektakularne programe, ali i dalje gubi od svojih skočnijih rivalki, koje izvode složenije koreografije. Broj sedam na svetskoj rang-listi i osvajačica Evropskog prvenstva 2020. i Gran-prija 2020. godine bila bi izuzetno pojačanje za reprezentaciju bilo koje druge zemlje na svetu, ali joj žestoka konkurencija trenutno onemogućava da se nađe u ruskom nacionalnom A timu. To znači da ona neće učestvovati na glavnim takmičenjima ove sezone – Svetskom prvenstvu i Olimpijskim igrama...
Maja Hromih
Petnaestogodišnja talentovana juniorka dobila je priliku da se takmiči na seniorskim turnirima u sezoni 2020/2021. Na svom debiju na prvenstvu Rusije 2021. godine zauzela je peto mesto, što je veoma dobar rezultat kada se u obzir uzme sjajna konkurencija sa kojom se suočila.
Darija Usačova
Višestruka osvajačica medalja na međunarodnim juniorskim i ruskim seniorskim takmičenjima. Petnaestogodišnja Usačova je deo glavnog tima reprezentacije Rusije za sezonu 2021/2022, ali objektivno ima male šanse da bude jedna od tri ruske klizačice na Olimpijskim igrama u Pekingu.
Jelisaveta Nugumanova
Sada devetnaestogodišnja Jelisaveta Nugumanova je u sezoni 2016/17 osvojila medalje na dve etape Gran prija za juniore i nastupila u finalu takmičenja, gde je zauzela peto mesto. Dugi niz godina pokušava da pobedi izuzetno jaku konkurenciju u seniorskom ženskom klizanju i nastavlja da veruje u svoj uspeh. Izabrana je za rezervu u reprezentaciji Rusije za sezonu 2021/2022.
Sofija Akatijeva
Najtalentovanija mlada umetnička klizačica sa svojih 14 godina nema pravo da se takmiči sa „odraslima“, ali ona već osvaja bodove u rangu učesnica svetskih seniorskih prvenstava. Ruskog vunderkinda uskoro očekuje fizičko sazrevanje, kao i znatno jača konkurencija. Od oktobra 2021. godine Sofija drži juniorske svetske rekorde u osvojenim bodovima u slobodnom programu (157,19) i u ukupnim bodovima (233,08). Njen rezultat u slobodnom programu blizu je svetskog rekorda iz 2019. godine, koji je tada postavila njena sunarodnica Aleksandra Trusova (166,62 poena).
Anastasija Guljakova
Guljakova je u poslednje četiri godine osvajala medalje različitog sjaja na ruskim i međunarodnim takmičenjima, ali toj klizačici nedostaje jedan zaista veliki uspeh da uđe u elitu ženskog klizanja. Ona je među prvih 100 klizačica na svetskoj rang-listi, a sa svojih 19 godina, prema savremenim standardima, Guljakova je sportistkinja u zrelom dobu. Ipak, nastavlja karijeru i borbu sa mlađim rivalkama za mesto u reprezentaciji Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala